Auto Janković
518 Objavljeno 12 jun 2021 Autor: Bojan Trgić

U Gradišci je povodom obilježavanja 29. godišnjice osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske srbobranske brigade, služen parastos i položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Laka pješadijska brigada je osnovana 12. juna 1992. godine naredbom Prvog krajiškog korpusa zbog potrebe očuvanja sjeverne granice Republike Srpske, a njen komandant je bio Boško Gvozden, koji je istakao da su vojnici ove brigade učestvovali na brojnim ratištima, kao što su "Proboj koridora”, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima.

"Gradiška brigada je specifična u svom teritorijalnom i organizacionom smislu. Ratovali smo na brojnim ratištima ali stalna naša briga i stalni naš zadatak je odbrana teritorije koja nam je povjerena, a to je 40 kilometara uz rijeku Savu."

Jednak značaj pripada i 19. Pješadijskoj srbobranskoj brigadi, kojom je komandovao Milan Vujić, a koja je branila teritoriju od oko 120 kilometara. Potpukovnik Stanko Puškar se prisjeća ratnih dejstava i kroz bol prepričava broj žrtava koje je pretrpila ova brigada.

"19. Srbobranska brigada je branila južne granice Republike Srpske, granicu prema Bugojnu i Travniku u dužini od 160 kilometara, često smo učestvovali i na drugim ratištima, kao što su Mrkonjić Grad, Manjača i drugi. Naša brigada je imala velike gubitke. Imala je 325 poginulih boraca, a ranjenih je bilo oko 982."

Ovaj današnji dan je istorijski dan za Gradišku i Srbobransku brigadu, koje su osnovane prije 29 godina i koje su udarale temelje Republike Srpske, države u kojoj sada živimo, poručio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

"Naša je obaveza da se poklonimo ljudima koji su dali svoje živote, ljudima koji su stvarali Republiku Srpsku, da bi mi danas bili na ovim prostorima gradili i čuvali Republiku Srpsku. Naša je moralna obaveza prema tim ljudima koji su dali svoje živote, koji su ranjeni, da obilježavamo ove dane, da nikada ne zaboravimo i da iz ovakvih događaja izvlačimo pouke."

Gradiška zajedno obilježava godišnjice osnivanja dvije brigade, jer je u ovom gradu nastanjena većina prijeratnog srpskog stanovništva iz Donjeg Vakufa. Na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Gradišci uklesano je 613 imena boraca iz Gradiške i Donjeg Vakufa.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa