2846 Objavljeno 14 jun 2021 Autor: Micro Mreza

Dana, 12. juna 2021. godine u Gradišci u 90. godini života preminuo je naš poznati umjetnik Borislav Prpoš, dijete našeg Potkozarja i logoraš Jasenovca.

Komemoracija povodom smrti Borislava Prpoša održaće se u utorak, 15. juna 2021. godine u 12.00 časova u Kulturnom centru Gradiška (mala sala).

Sahrana će se obaviti istoga dana na Gradskom groblju Brestovčina u 15.00 časova.

Boro Prpoš u logorima smrti, Jasenovc i Stara Gradiška ostao je bez najmilijih, oca Steve, majke Evice, sestre Ane, braće Đure i Ljubomira.

Njih su ustaše 1942. godine izbole bajonetima, 7-godišnja sestra Ana izgubila se u metežu.

Evici Prpoš je u rukama ostao samo 3-godišnji Đuro, ali za kratko. Ugušen je zajedno sa majkom, na jednom od tavana stare kule koja vjekovima stoji kao sablast na obali Save, u Staroj Gradišci.

Borine izložbe u Kelnu, Dortmundu, Veroni, Luksemburgu, Lincu, Bolonji i drugdje, davno su uvrštene u najviši rang savremenog slikarstva.

Boro Prpoš autor je centralnog spomenika Cvijet Kozare, žrtvama fažizma u Gradišci te je uradio još nekoliko prepoznatljivih umjetničkih djela i urbanističkih rješenja.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković