5710 Objavljeno 25 jun 2021 Autor: Bojan Trgić

Autoritet u svakom smislu, žena koju su stanovnici Gradiške i njeni pacijenti zvali 'Doktorica', Radojka Tendžerić, ispraćena je na komemoraciji danas u Bolnici Gradiška, a oproštajni govor priredila je njena prijateljica Radana Vila Stanišljević.

Kako se prisjetio direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik, njegovi prvi koraci u medicini bili su napravljeni uz pomoć doktorice Tendžerić.

"Ona je bila autoritet u svakom smislu i stručnom i ljudskom. Kada bi ona prolazila hodnicima, to bi bio muk, tišina i to je bio znak poštovanja prema takvom jednom vrhunskom doktoru i stručnjaku. Mi u Bolnici Gradiška smo ponosni na ovakvog jednog stručnjaka. Ona je legenda ne samo gradiške bolnice, nego i srpske medicine, jer i dan danas kada neko ode na studije u Beograd iz Gradiške, tamo ga pitaju znate li doktoricu Radojku Tendžerić".

U svom govoru Radana Vila Stanišljević, opisala je Radojku kao čvrstu i stamenu ženu, koja je uvijek odgovarala kratko i jasno ali se iza tog lica bez emocija krila velika empatija i ljubav prema pacijentima, što je Doktorica i pokazala kada se odlučila vratiti u Gradišku iz Beograda, gdje je mogla odmah dobiti posao. Čitala je Čerčilove memoare, interesovala se i za druge strvari, mimo medicine.

Doktorica Radojka Tendžerić je rođena 1935. godine u Gornjim Podgradcima, Studije medicine i specijalizaciju je završila u Beogradu, a 1978. godine postaje rukovodilac odsjeka za kardiologiju. 1987. godina stiče zvanje primarijusa, a 2002. godine odlazi u penziju. Sahrana Radojke Tendžerić biće obavljena danas u 14 časova na groblju u Gornjim Podgradcima.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković