3906 Objavljeno 19 jul 2021 Autor: Redakcija

Nakon pisanja ''Micro mreže'' o zaključavanju školske kapije i ugašenoj rasvjeti na školskom igralištu Osnovne škole ''Danilo Borković'', direktorica škole Nada Gustovarac, se obratila našem portalu sa zahtjevom za demanti, u suprotnom nas čeka tužba.

Podsjećanja radi, nakon što nam se obratila grupa roditelja nezadovoljnih radom direktorice Nade Gustovarac, pogotovo u pogledu zabrane pristupa školskom igralištu, poslali smo upit na adresu OŠ ''Danilo Borković''. Dobili smo odgovor da se kapija zaključava iz sigurnosnih razloga, a da školska rasvjeta nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnsti Gradske uprave Gradiška.

Gradska uprava Gradiška je demantovala ovu informaciju, čime je direktorica Gustovarac, kao što smo i naveli, obmanula javnost.

Na tekst koji smo objavili 14. jula 2021. godine pod nazivom ''Direktorica škole u Gradišci "brani" školu i školsko dvorište od djece'', stigao je demanti i zahtjev za javno izvinjenje našeg novinara Bojana Trgića.

Kako je navedeno, naš novinar je odgovor dostavljen iz OŠ ''Danilo Borković'' izvukao iz konteksta, kao i to da je naš novinar inicijator lavine negativnih komentara koji su uslijedili nakon objave teksta na portalu. Pored svega navedenog Gustavarac se žali da smo nad njom izvršili nekoliko vidova nasilja.

Komentare koje ljudi pišu sa svojih profila na društvenim mrežama mi ne možemo da kontrolišemo. Možemo eventualno da ih obrišemo, što smo i učinili i ovim putem poručujemo da bez obzira na određene greške i propuste, ljude ne treba nazivati pogrdnim imenima i vrijeđati.

Sa druge strane direktorica Gustovarac je poprilično nejasna kada govori o razlozima zaključvanja školskog dvorišta, jer u prvom odgovoru naglašava da štiti imovinu škole, a u drugom da je cilj ove mjere zaustavljane donošenja starih kauča i paleta u školsko dvorište. Ovaj odgovor je u najmanju ruku bizaran, jer nema nikakve veze s prethodnim niti smisla. Ako neko unosi neki namještaj ili palete postoje kamere kojima se utvrđuje ko to radi i postoji komunalna policija, koja je zadužena za taj posao.

Nadalje, Gustovarac tvrdi, nakon što smo je uhvatili u obmani oko školske rasvjete, da je u školu javljeno da će doći radnici, koji će popraviti tajmer (koji je pokvaren), te da će se riješiti i problem rasvjete. Postavlja se logično pitanje, zašto direktorica Gustovarac nije odmah reagovala na ovakav način, jer je imala 15 dana da nam odgovori na mail, te da u tom roku riješi problem rasvjete. Ona je ipak odlučila da odgovornost prebaci na Gradsku upravu, a nakon što je utvrđeno da je to njen posao, onda je odlučila riješiti problem.

Uz sve navedeno naš novinar zajedno sa cijelom redakcijom Micro mreže, ne osjeća potrebu da se izvini direktorici Gustovara, koja očigledno ne može da podnese da neko piše o propustima u školi gdje je ona direktor. Raduje nas činjenica što je nakon našeg pisanja došlo do rješavanja problema ali isto tako smatramo da je ovo loša poruka našem društvu, gdje direktorica nije u stanju da problem riješi u samom kolektivu, pa se problem rješava putem medija.

Apelujemo na direktoricu Gustovarac da se ne služi floskulama poput onih da smo mi novinari nečije marionete, pogotovo zbog toga jer je i sama uz pomoć stranke došla na mjesto direktora.

Za nas ovdje nema nikakvog nesporazuma, niti je naš novinar pisao išta lično prema direktorici škole. Na kraju dodajemo da bilo ko, ko misli da je na neki način oštećen može obeštećenje tražiti putem suda.

Redakcija portala ''Micro mreža''.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković