589 Objavljeno 15 septembar 2021 Autor: Bojan Trgić

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje poginulim borcima, u Gradišci je obilježen 15. septembar –  Dan nestalih i poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

''Sa područja Gradiške još uvijek vodi se kao 12 nestalih, a na teritoriji Republike Srpske 1652. Moram reći da je ovaj datum vrlo značajan jer je 15. septembra 1995. godine nestalo i boraca i civila oko 10 000 i upravo smo ovaj dan uzeli iz tih razloga da u cijeloj Srpskoj u svim opštinama i gradovima obilježimo, jer osjećamo dug prema našim žrtvama, što ćemo i dalje nastaviti, pa ako ne mi nastaviće i naše generacije'', kazala je prisutnim novinarima Dragica Matković predsjednica Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Gradiška.

Povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbionskom ratu, cvijeće i vijence su, osim porodica, položile i delegacije gradske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Gradske uprave, Boračke organizacije i Udruženja ratnih vojnih invalida.

''Kad su u pitanju djeca poginulih boraca u Gradišci, što se tiče visoko obrazovane djece mogu reći da sad trenutno mi na zavodu za zapošljavanje nemamo, imamo jedno dijete koje će odraditi pripravnički staž, međutim nama su problem djeca srednje škole i problem je što mnoga djeca iz ove populacije odlaze u druge države iz razloga da sebi stvore bolji život, jer ovdje je jako teško naći posao u javnim ustanovama'', istakla je Dragica Matković.

''Naša je obaveza da ovaj dan dođemo i poklonimo se ljudima koji su dali svoje najsvetije, svoje živote i ugradili ih u temelje Republike Srpske. Ne samo da im odamo prizanje, nego da onaj njihov zavjet, odnosno ono što su oni ostavili nama da to baštinimo, da čuvamo, gradimo i razvijamo i sačuvamo kao najsvetije, a to je Republika Srpska koja je garancija opstanka svih nas na ovim prostorima da možemo slobodno da se razvijamo onako kako nama odgovara, da budemo korektni prema drugim narodima i narodnostima, ali da se uvažavamo kao Republika Srpska i kao srpski narod, narod koji je uvijek bio na strani pravde i pravičnosti i koji je uvijek svoju slobodu skupo plaćao, i plaćao je uvijek životima svojih najboljih sinova'', poručio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

U proteklom ratu živote su dala 23 184 borca VRS, a ubijeno je i nestalo više od 6 000 civila.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković