1588 Objavljeno 30 jul 2018 Autor: Bojan Trgić

U Cerovljanima kod Gradiške su se izgradnjom autoputa mnoge stvari promijenile, jer je teritorijalno-strateški položaj ovog gradiškog sela postao i te kako interesantan. Razvoju sela doprinose i mještani, koji pripadaju raznim narodima Evrope.

U Cervoljanima žive Poljaci, Slovaci, Nijemci i mnogi drugi narodi. Neki su se raselili ali se rado vraćaju u svoj kraj. Ne samo da se vraćaju nego i izgrađuju selo. To pokazuje i projekat koji sprovode u saradnji sa mjesnom zajednicom i njenim predsjednikom Novom Milanovićem, koji je izuzetno cijenjen kao čovjek u ovom selu, što pokazuju i izborni rezultati gdje Milanović svake godine osvaja odbornički mandat u SO Gradiška.

Putna infrasturkutra je izuzetno važna za razvoj i funkcioniasnje sela ističe predsjednik mjesne zajednice Cerovljani Novo Milanović.

„Gradimo puteve čitave godine, gradili smo i prethodne. Sve je lako kada imate komšije koji se lako dogovore. Nama je ovdje važno da sagradimo put jer tu imamo osnovnu školu „Šimalovska“ koja ima preko 20 đaka, kao i da napravimo dobar prilaz groblju i ostalim mjestima ovdje.“

Zaseoci Greda, Šimalovska i Ćelinovac će dobiti rekonstruisanu putnu infrasturkturu u dužini oko 3,5 kilometara. Stanovnici ovih sela od kojih su najpoznatija prezimena Ljubojevići, Popovići, Kerezovići sa zadvoljstvom ističu da neće stati na ovome, već da žele da razvijaju svoje selo. Zahvaljuju se predsjedniku MZ i načelniku opštine Zoranu Adžiću, koji im, kako kažu daje bezrezervnu podršku u njihovim aktivnostima. Poručuju i to da će se vratiti u svoje selo, jer im korijeni ne daju mira, a da je učvršćivanje dijaspore sa maticom važno ovaj primjer to zaista pokazuje.

Auto Janković