1588 Objavljeno 13 oktobar 2021 Autor: Bojan Trgić

Ambasada SAD-a u BiH je preko Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane donirala PCR aparat JZU Bolnici Gradiška. 

Ovo je samo jedna u nizu donacija koje su Sjedinjene Američke Države uručile Bosni i Hercegovni tokom pandemije COVID-19 ali i u prethodnom periodu, poručuje šef Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD-a u BiH.

"Ova donacije će omogućiti da medicinsko osoblje pruži najbolju zdravstvenu zaštitu građanima BiH u ovim teškim vremenima. Ovaj PCR uređaj će pomoći da se osobe zaražene COVID-om brzo idnetifikuju, izoluju i na kraju spase od ovogo virusa."

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao da će donirani PCR aparat, koji gradiška Bolnica do sada nije imala, značajno unaprijediti dijagnostiku u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Ovakav aparat Amabasada SAD će donirati i bolnici u Trebinju i na taj način ćemo na teritoriji cijele Republike Srpske imati skladno raspoređen broj PCR aparata“, istako je Latinović.

On je dodao je Ambasadi SAD u BiH od početka pandemije donirala i drugu medicinsku i zaštitnu opremu, uglavnom zdravstvenim ustanovama u istočnom dijelu Republike Srpske.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik zahvalio je Ambasadi SAD na donaciji, navodeći da je od početka pandemije u ovoj bolnici liječeno oko 2.800 pacijenata zaraženih virusom korona.

„Za dobru dijagnostiku nam je potrebno da imamo i PCR aprat, koji dio sada nismo imali. Slali smo uzorke u Banjaluku i to nam je usporavalo dijagnostiku i stvaralo dodatne finasijske troškove“, naveo je Dodik.

On je dodao da će donirani PCR aparat sada ubrzati dijagnostiku, te naglasio da on ima mogućnost dijagnostike i drugih stanja i bolesti.

Primopredaji PCR aparata u gradiškoj Bolnici prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić i šef kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci Briana Pauers.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković