1564 Objavljeno 10 novembar 2021 Autor: Bojan Trgić

Nakon što su građani Gradiške na adresu Micro mreže poslali fotografije na kojima je vidljivo da firma TGT "Tehnogas" i dalje dostavlja kiseonik Bolnici Gradiška, obratili smo se ovoj zdravstvenoj ustavi, koja je potvrdila da kiseonik nabavljaju od ove laktaške firme.

Čitava zavrzlama sa kisenikom u gradiškoj bolnici počela je padom tendera za nabavku medicinskog kiseonika od kompanije "Messer", početkom prošlog mjeseca. Tada se i po riječima rukovodstva Bolnice Gradiška, ova zdravstvena ustanova našla u problemu, a kao jedino rješenje ostala je firma od koje su do sada nabavljali kiseonik-laktaški Tehnogas.

Iz Bolnice Gradiška muku muče i sa odgovorom kompanije "Krajinagroup" d.o.o., od koje su namjeravali nabaviti medicinski kiseonik nakon što su dobili dozvolu od Agencije za lijekove BiH, ali iz ove kompanije još nema odgovora na njihov upit. 

Nepotpuna dokumentacija kompanije "Messer", neodgovaranje na ponudu kompanije "Krajinagroup" doveli su u bezizlazan položaj Bolnicu Gradiška, pa nije ostalo ništa drugo  nego da kiseonik nabave od starog dobavljača firme TGT "Tehnogas" iz Laktaša. Pozivajući se na istraživanja nezavisne laboratorije "Linde Gas Srbija", koja je utvrdila čistinu od 99,96 odsto kiseonika, rukovodstvo ove zdravstvene ustanove pravda nabavku i korištenje kiseonika u medicinske svrhe.

"Kako u situaciji pandemije, zbog potreba pacijenata Bolnica ne smije ostati bez kiseonika, Bolnica je izvršila ispitivanje kiseonika koji je dostavljen od firme TGT "Tehnogas" a.d., te je nezavisna akreditovana laboratorija "Linde gas Srbija" utvrdila da je čistoća kiseonika koji JZU Bolnica Gradiška nabavlja od navedene firme, iznosi 99,96 odsto, što zadvoljava sve kriterijume čistoće kiseonika. Kako trenutno ne postoje druge mogućnosti, jer ponuđači koji imaju dozvolu za promet medicinskog kiseonika isti nisu u mogućnosti isporučiti, dok se ne završi postupak nabavke, određena količina se nabavlja do dosadašnjeg dobavljača", poručuju iz JZU "Bolnica" Gradiška.

Napominjemo da se firma TGT  "Tehnogas" iz Laktaša našla u centru afere kada ih je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković optužio da isporučuju tehnički, a ne medicinski kiseonik. Nakon toga se saznalo i da pomenuta firma nije registrovana za proizvodnju i prodaju medicinskog kiseonika, zbog čega su preduzeću zabranjene ove djelatnosti od strane Agencije za lijekove BiH. Firma TGT "Tehnogas" se dovodi u vezu sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislavom Čađom.


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković