3221 Objavljeno 16 avgust 2018 Autor: Bojan Trgić

U Gradišci koja broji preko 50 hiljada stanovnika trenutno ni jedna apoteka ne radi tokom noći, odnosno ova opština nema dežurnu apoteku. Građani misle da im je neophodna dežurna apoteka, a i doktori dijele mišljenje građana.

U opštini Gradiška nakon 10 časova naveče nemate apoteku u kojoj bi mogli da kupite lijek, iako po mnogima postoji potreba za dežurnom apotekom. Potrebu za dežurnom apotekom imao je i naš sagovornik Dragan Blesić, koji u svom domu nije imao nikakvih lijekova u večernjim časovima kada mu je pozlilo.

"Negdje polovinom prošlog mjeseca bio sam loš i malaksao, osjetio sam da će me "uhvatiti" gripa. Pošto u stanu nisam imao nikakvu tabletu, otišao sam do centra da sebi kupim paracetamol ili nešto za bolove, međutim, bilo je oko 11 i nešto pa nisam mogao do apoteke jer su sve bile zatvorene. Na sreću drug je imao tablete za bolove pa sam nekako pregurao noć."

Za razliku od Blesića, koji se direktno uvjerio da naša opština nema dežurnu apoteku, Jelena Todorović je to saznala od nas.

"Ja nisam ni znala da nemamo dežurnu apoteku, uvijek sam mislila da je ona kod bolnice dežurna. Sad kad ste mi to rekli stvarno mi nije jasno zašto nemamo dežurnu apoteku."

I ljekari dijele mišljenje svojih građana, jer nam je nekoliko njih u neformalnom razgovoru reklo da u službi hitne pomoći imaju samo ampule i čepiće za djecu, ali ne i antibiotike ili tablete za bolove, te da im nije lako kada građanima propišu naveče antibiotike a oni moraju čekati do ujutru da ih kupe. Pogotovo je stvar problematična, ističe jedan ljekar, kada im dođu građani iz udaljenih mijesta, pa se ponovo ujutru moraju vraćati po lijek ili terapiju, što je u namjanju ruku naporno.

Direktorica javne zdravestvene ustanove "Apoteka Gradiška" Svjetlana Kovačević ističe da prema njima nije bilo nikakavih zahtjeva za dežurnom apotekom, te da je za dežurnu apoteku neophodno još minimum dva magistra i naravno veći su izdaci. 

"Prema nama nije bilo nikakvih zahtjeva, i formiranje dežurne apoteke povlači za sobom određenu proceduru. Prije svega neophodna su nam minimum još dva magistra, ali i više izdataka, no, naravno mi smo tu da zadovoljimo potrebe građana i sve ono što je u skladu sa pravilnicima treba proći i na taj način zadovoljiti potrebu ukoliko se uspostavi da je to neophodno."

Da je dežurna apoteka neophodna građani u to nemaju sumnje, pitanje je samo kada će i na koji način da se nađe modus za zadvoljenje potreba stanovnika opštine Gradiška.

Auto Janković