2142 Objavljeno 23 novembar 2021 Autor: Micro Mreza

Bivši policijski inspektor Nenad Grujić osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine zatvora zbog uzimanja mita od 20.000 KM od nekadašnjeg direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića.

Osim zatvorske izrečena mu je i novčana kazna od 3.000 KM.

Sud mu je izrekao i zabranu obavljanja službene dužnosti, odnosno policijskog posla u trajanju od pet godina.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić.

U izrečenu zatvorsku kaznu uračunat mu je mjesec koji je proveo u pritvoru.

Prema presudi, Grujić je od Vidića tražio i uzeo 20.000 maraka kako bi „sredio“ obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.

Zajedno sa njim optužena je njegova koleginica Jelena Florjan koja je priznala krivicu i osuđena na godinu zatvora.

U presudi se navodi da su oni radeći kao inspektori za privredni kriminalitet, u februaru prošle godine od Vidića tražili 30.000 maraka kako bi obustavili istragu koju su vodili protiv njega po anonimnoj prijavi. Grujić je, prema presudi, 18. februara lani od Vidića uzeo  20.000 KM, dok je dok je preostalih 10.000 direktor doma trebao da preda osuđenima nakon što tužilaštvo donese odluku „povoljnu za njega”.

Vidić je cijeli slučaj prijavio policiji koja je organizovala hapšenje osumnjičenih.

Prema presudi, Grujić i Florjan su, dok su vodili istragu, Vidiću rekli da „trpe pritisak nadležnih“ u vezi sa prijavom protiv njega, te mu predložili da nadležnom tužilaštvu „podnesu lažnu prijavu“ koja će biti odbačena, kao i da će „srediti“ da se njegovo ime „ne pojavljuje u medijima“, a da on zauzvrat plati 20.000 KM. Od tog iznosa, 10.000 KM je navodno trebalo ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja.

Grujić je uhapšen nakon što je od Vidića primio mito u označenim novčanicama, a primopredaju je pratila policija. Tokom akcije Vidić je učestvovao u režiranoj predaji novca Grujiću, da bi odmah nakon toga u dogovoru sa istražiocima otišao u službene prostorije PU Banjaluka kako bi ga Florjanova saslušala u svojstvu osumnjičenog u istrazi koju su protiv njega vodili. Ona je tokom saslušanja i uhapšena nakon čega je pretresena i službena kancelarija koju su optuženi koristili u PU Banjaluka.

/Glas Srpske/

Auto Janković