444 Objavljeno 23 novembar 2021 Autor: Bojan Trgić

Povodom "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u prostorijama Policijske uprave Gradiška upriličen je sastanak između predstavnika PU Gradiška, Centra za socijalni rad Gradiška, predstavnika udruženja "Žena i porodica" Gradiška i predstavnika Komisije za društveni položaj žena i ravnopravnost polova". 

Cilj sastanka je konkretnije upoznavanje sa aktivnostima i postupanjima svih institucija iz oblasti nasilja nasilja nad ženama, te razmjena mišljenja i iskustava poručuje načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić.

"Mi smo povodom današnjeg dana upriličili jedan sastanak sa predstavnicima Centra za socijalni rad Gradiška, predstavnicima udruženja "Žena i porodica" Gradiška i predstavnicima Komisije za društveni položaj žena i ravnopravnost polova", kako bi razmotrili stvari na kojima smo sarađivali u prethodnom periodu, te pokušali unaprijediti našu saradnju. Što se tiče samog nasilja nad ženama, ne možemo da se ne dotaknemo izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, gdje se sada svako nasilje tretira kao krivično djelo, pa za sada nemamo konkretne statističke podatke da li je ovaj vid nasilja u porastu ili ne. Ja svakako apelujem na sve žrtve nasilja da prijave nasilje i ovim putem ih ograbrujem, garantujuću da će ih policija preduzeti maksimalne mjere da zaštiti svaku žrtvu."

Ovaj sastanak je koristan iz razloga što možemo analizirati stvari iz više uglova, poručuje Desanka Rađević-predsjednica udruženja "Žena i porodica".

"Ono što ja hoću da kažem, je vezano za sam Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, koji je kao što znamo, izmjenjen prošle godine i koji kaže da svako nasilje u porodici se tretira kao krivično djelo. Iako je svakom zakonodavcu cilj da napravi savršen zakon, moram reći da ovaj zakon i ne daje rezutate u toj mjeri, jer ako se počinitelj djela ne sankcioniše, on često prođe i nekažnjeno."

Iz pomenutog udruženja poručuju da je i dalje takva tendencija da se nasilje mnogo manje prijavljuje nego što ga ima, što ne znači da nas to treba obeshrabriti da i dalje radimo na osnaživanju. Pored toga pohvalna je koordinacija institucija, koja je osnova za dobar i uspješan rad kada je u pitanju ovako kompleksan problem, poručuje predsjednica Komisije za društveni položaj žena i ravnopravnost polova Snježana Gvozden.

"Društveni položaj žena uvijek može biti bolji, a evo i ove promjene zakona govore o tome da postoji tendencija da poboljšamo naš rad. Ima tu prostora da i dalje nastavimo raditi, jer se javljaju problemi kada dođe do nasilja u porodici i primjeni ovog novog zakona, jer to predviđa uslovnu ili zatvorsku kaznu."

Kako kaže Gvozden, na području Gradiške u zadnjih godinu dana ni jedna žena nije otišla u Sigurnu kuću ali to ne znači da je nasilja manje nego u prethodnom periodu. 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 25. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Premisa Dana je podizanje svijesti o tome da su žene širom svijeta izložene silovanju, porodičnom nasilju i drugim oblicima nasilja; štaviše, jedan od ciljeva dana je naglasiti da su razmjere i prava priroda problema često skriveni.


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković