157 Objavljeno 23 novembar 2021 Autor: Micro Mreza

Univerzitetsko-klinički centar Srpske i ove godine obilježiće prvi decembar Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a organizovanjem besplatnih pregleda jetre.

Kako navode u saopštenju, obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom, i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti.

''Obavještavamo sve zainteresovane osobe da će zaposleni u Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske u sedmici u kojoj se obilježava dan borbe protiv HIV/AIDS-a od 29.11. do 3.12.2021.godine, svakog radnog dana od 12:30 u Klinici za infektivne bolesti organizovati besplatne preglede jetre transietnom elastografijom / FibroScan. FibroScan na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom se dobije nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre'', saopštili su iz UKC-a

Elastografija – alternativa biopsiji jetre, je neinvazivna metoda procjene stepena oštećenja jetrenog tkiva.

Iz ustanove pojašnjavaju da je pregled je brz i bezbolan, a osobe koje se prijave za ovu pretragu, prije iste ne smiju jesti najmanje dva sata.

''Osobe, koje ne mogu koristiti ovaj pregled su pacijenati saascitesom, ili imaju ugrađen srčani elektrostimulator (pacemaker)'', poručuju iz UKC-a.


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković