1268 Objavljeno 20 januar 2022 Autor: Micro Mreza

U slučaju kontakta sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem kovida 19, osobe koje su ovu bolest preboljele prije manje od šest mjeseci ne podliježu obaveznom karantinu.

Karantina su oslobođene i osobe koje su kovid 19 preboljele prije više od šest mjeseci i vakcinisane su sa dvije ili više doza vakcine, te oni koji su primili buster dozu, a bili su kontaktu sa zaraženim.

Kako kažu u Institutu za javno zdravstvo RS, svima njima se preporučuje barem jedno testiranje PCR ili brzim antigenskim testom između trećeg i petog dana od poslednjeg kontakta.

''U slučaju kontakta sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem kovida 19, osobe koje nisu vakcinisane, te oni koji su primili samo jednu dozu vakcine, podliježu karantinu koji traje 10 dana od poslednjeg kontakta. Karantin se može okončati i nakon sedam dana, ukoliko osoba ne dobije simptome i testira se sedmi dan, te ima negativan test (PCR ili BAT)'', objašnjavaju u IJZ RS.

Osobama koje su vakcinisane sa dvije doze vakcine i onima koji su kovid preboljeli prije više od šest mjeseci, a nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu vakcine, određuje se karantin u trajanju pet dana od poslednjeg kontakta.

''Njima se preporučuje  barem jedno testiranje (PCR ili BAT) između trećeg i petog dana od poslednjeg kontakta'', naglašavaju u ovom institutu.

Smatra se da je osoba kompletno vakcinisna ako je primila dvije doze vakcine i prošlo je 14 dana od druge doze.

''Sve osobe koje ne podliježu obaveznom karantinu, te osobe koje izađu iz karantina, obavezne su da ograniče kontakte na neophodne, da izbjegavaju kontakte sa osjetljivom populacijom i nose zaštitne maske FFP2 ili FFP3, do isteka perioda od 14 dana od poslednjeg kontakta'', poručuju iz IJZ RS.

/Srpska info/

Auto Janković