928 Objavljeno 23 januar 2022 Autor: Bojan Trgić

Na inicijativu Veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske juče je u Istočnom Sarajevu održan sastanak predstavnika više udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Kako su poručili učesnici sastanka, primarna tema o kojoj su razgovarali je zauzimanje zajedničkih stavova vezanih za poboljšanje položaja pripadnika boračkih kategorija, a sve u vezi najavljene tematske sjednice Narodne skupštine Republike Srpske po ovom pitanju.

"Ono što mi tražimo je to da na osnovu postojećeg zakona Vlada RS donese novu Uredbu o boračkom dodatku na osnovu koje bi svaki borac imao pravo na mjesečni borački dodatak bez obzira na starosnu dob, materijalno stanje i bilo koji drugi kriterijum. Da osnovica bude minimalno pet KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava. Što se tiče ličnih i porodičnih invalidnina, tražimo da osnovica za obračun bude minimalno 80% od prosječne neto plate u RS za tekuću godinu", poručuje jedan od učesnika sastanka, Milovan Gagić, predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška.

Pored navedenog formirani su i neki zaključci, a jedan od njih je i da se ide u pravcu donošenja novog zakona o pravima boračkih kategorija, kao i osnivanje kordinacionog tijela u kome bi bili predstavnici svih udruženja koja se bave ovim pitanjem a žele da rade na hitnom poboljšanju položaja boračkih kategorija. Sve organizacije su pozvane na jedinstvo jer se samo tako može doći do poboljšanja položaja svih pripadnika ovih kategorija.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković