3449 Objavljeno 29 avgust 2018 Autor: Bojan Trgić

U donjovakufskoj pravoslavnoj crkvi juče je više od 500 vjernika iz svih dijelova BiH, ali i susjedne Srbije obilježilo hramovnu slavu - Uspenja Presvete Bogorodice ali i 130 godina od kada je hram sagrađen.

Obilježavanju hramove slave Uspenja Presvete Bogorodice pored velikog broja vjernika, prisustvovao je načelnik opšine Donji Vakuf Huso Sušić, načelnica opštine Jezero Snežana Đuričić, zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić, predstavnici iz Novog Sada, sveštenik Parohije donjovakufske Miladin Samardžić te brojni drugi gosti i vjernici.

''Ovo je sedmi put kako organizovano idemo na slavu crkve Uspenije Presvete Bogorodice u Donjem Vakufu, za sve zainteresovane obezbjeđen je besplatan prevoz iz Gradiške. Cilj nam je da se  okupljamo i njegujemo tradiciju okupljanja oko crkve na Veliku Gospojinu. Ratni vihor je rastjerao Srbe sa vjekovnih ognjišta, ali bez obzira na godine što prolaze, njegujemo ljubav prema rodnom kraju. Posebno me raduje što je počela obnova crkve Uspenije Presvete Bogorodice koja je simbol stradanja, ali i vaskrsenja, obnove i trajanja pravoslavlja na ovom području'', kazao je Slavko Mekinjić za naš portal.

Na području opšine Gradiška živi oko 5.500 stanovnika koji su do 1995. godine živjeli u Donjem Vakufu. O važnosti današnje slave i dolasku najvećeg broja vjernika danas u Donji Vakuf, zamjenik načelnika opšine Gradiška Ognjen Žmirić kazao je:

''Danas su iz Gradiške u Donji Vakuf stigli vjernici u pet autobusa, a meni je kao zamjeniku načelnika prvi put da sam ovdje i zaista sam oduševljen i srećan što mi je ukazana čast da prisustvujem današnjem događaju. Više od 5.000 mještana koji su ‘95 napustili Donji Vakuf, prihvaćeni su i dočekani kako to i dolikuje, i danas gotovo i nema nikakve razlike među stanovnicima. Trebamo se truditi da svake godine istrajemo u dolasku u Donji Vakuf i obilježavanju ovog značajnog dana za sve pravoslavce''.

Tokom proteklih dvadesetak godina crkva nije imala svog sveštenika, već je bila u nadležnosti Parohije bugojanske. Odnedavno je na dužnost sveštenika Parohije donjovakufske postavljen Miladin Samardžić, koji je rekao:

''Danas je veliki dan za sve pravoslavne vjernike jer danas proslavljamo dan zaštitnice hrama, dan rođenja Presvete Bogorodice - Velike Gospojine. Zahvaljujući trudu, volji i dobrosusjedskim odnosima, svake godine se i broj vjernika povećava na ovoj proslavi. Dolaze iz svih krajeva, Gradiške, Bjeljine, Banja Luke, Laktaša, Brčkog, Bratunca, Prijedora, Novog Sada, a na svetoj liturgiji imali smo čast da nam pjeva hor iz Saborne crkve''.

''Obzirom da smo mi već uspostavili dobru saradnju, drago mi je da danas u Donjem Vakufu vidimo vjernike koji su raseljeni po cijeloj BiH ali i susjednoj Srbiji. Mislim da je lijepo što na ovaj način pravoslavni vjernici obilježavaju svoju slavu, i iskreno se nadam, da ćemo i u drugim segmentima uspostaviti saradnju sa prijateljskim opšinama'', kazao je Huso Sušić, načelnik opšine Donji Vakuf.

Jučerašnjem obilježavanju hramovne slave prisustvovala je i Snežana Đuričić, načelnica opštine Jezero.

''Mene danas posebno raduje prisustvo pravoslavnog naroda na ovim prostorima, a posebno me raduje da je danas tu i načelnik Donjeg Vakufa, kao pripadnik bošnjačkog naroda, te ovim pokazujemo jednu veličinu zajedništva i življenja na ovim prostorima. Posebno me raduje što vidim veliki broj vjernika, rodom Donjovakufljana, koji su se silom prilika raselili po mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini i susjednoj Srbiji'', rekla je Snežana Đuričić.

Pravoslavna crkva u Donjem Vakufu sagrađena je daleke 1888. godine. Zahvaljujući savjesti žitelja Donjeg Vakufa i nadležnih opšinskih vlasti, pravoslavna crkva u Donjem Vakufu ostala je sačuvana i iz proteklog rata izašla s manjim oštećenjima.

Obnova crkve Uspjenja Presvete Bogorodice simbol je stradanja, ali i vaskrsenja, obnove i trajanja pravoslavlja na području opštine Donji Vakuf.

Auto Janković