509 Objavljeno 14 februar 2022 Autor: Bojan Trgić

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci je obilježen Dan Boračke organizacije i Dan boraca Republike Srpske.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić kazao je da grad Gradiška i lokalna uprava se trude da u skladu sa svojim mogućnostima i u skladu sa mogućnostima budžeta izdvoje značajna sredstva za rad Boračke organizacije i prije svega za pomoć svih boračkih kategorija koje su proistekle iz proteklih ratova.

''Naše opredjeljenje je da se ovdje okupimo ne da bi obilježili neki trenutak nego da se uvijek sjetimo onih koji su dali svoje najsvetije, svoje živote i ugradili u temelje Republike Srpske da bi mi bili danas u Srpskoj. Pokazali smo na prostoru grada Gradiška veliku multietičnost i poštovanje svih različitih ljudi i sve te naše različitosti želimo da usmjerimo u koncept jedne razvojne snage i energije na čitavom prostoru. Boračka organizacija Gradiška i grad sarađuju dobro, i naravno da razumijemo trenutnu situcaiju i svjesni smo da ne možemo odjednom i odmah rješiti sve probleme boračke populacije, kao i svih građana koji žive na prostoru Gradiške i Republike Srpske'', rekao je Adžić.

Gradonačelnik Adžić još je dodao da Gradska uprava želi da bude otvorena i transparetna prema borcima, te da budu sagovornici i da zajedno dogovaraju i realizuju sve projekte i izazove koji se stave pred njih.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Milovan Gagić naglasio je da ova organizacija ima dobru saradnju sa Gradskom upravom ističući da su vodeći u Republici Srpskoj prema pružanju pomoći boračkoj populaciji i obilježavanju manifestacija i održavanja spomen obilježja.

''Dan boraca i Dan Boračke organizacije Republike Srpske još jednom obilježavamo, i imamo i tu situaciju da je 30 godina od osnivanja Boračke organizacije Gradiška, kao prva osnovana u Srpskoj i ponovo naglasak da se oda pomen onima koji su najviše dali za Republiku Srpsku. Ono što uvijek treba biti naglasak jeste da borci moraju biti u prvom planu jer oni su stvaraci Srpske. Ne smiju biti obespravljeni, Gradiška izdvaja 462.000 KM, što je u vrhu Republike Srpske, međutim sistemska rješenja sa nivoa Republike moraju što hitnije doći da bi borci imali socijalnu i svaku drugu sigurnost'', kazao je Gagić.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Nova Topola Rade Majstorović istakao je važnost okupljanja, te da su borci podjeljeni i da trenutna situacija nije zadovoljavajuća na nivuo Republike i da je uvjeren da se to može dodatno poboljšati.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković