2133 Objavljeno 11 maj 2022 Autor: Bojan Trgić

Predsjednika Gradske boračke organizacije Gradiška, Milovana Gagića, su na posljednjoj sjednici Skupštine istoimene organizacije delegati kandidovali za predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske. Nakon toga 09. maja je održana sjednica Boračke organizacije Republike Srpske, na kojoj je smijenjen akutelni predsjednik Milomir Savčić.

Burna sjednica u Bijeljini po svemu sudeći nije završena, već je prolongirana za kraj maja. Dok je jedna struja u BORS-u željela da zadrži Savčića, pravdajući takvu odluku činjenicom da generala ne treba smjenjivati u momentu kada se on nalazi van BiH, jer mu je Sud BiH odredio pritvor i da bi to bilo licemjerno. Druga struja ističe da je Savčić mnogo puta zloupotrijebio BORS, da je bio u službi vladajuće politike i da na čelo ove organizacije moraju doći ljudi koji žele dobro Repubici Srpskoj.

Jedan od zagovornika promjena je Milovan Gagić iz Gradiška, kojem borci za sada daju najviše šanse u trci za prvog čovjeka BORS-a. Gagić je jedan od prvih koji je pokrenuo inicijativu za povećanje boračkog dodatka na 5KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava. Ova inicijativa je zaživila među borcima u Republici Srpskoj, te je bila i na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ali još nije izglasana.

Gagić je nedavanjem podrške skupu "Sloboda" u Banjoj Luci uspio da pridobije dio javnosti, koja je smatrada je je pomenuti skup ustvari skup vladajućeg SNSD-a, putem koje se zloupotrebljavaju borci Republike Srpske.

Ako se vratimo u prošlost, kada je u pitanju rad u tijelima Boračke organizacije, Gagić je 2014. godine izabran za predsjednika Predsjedništva Skupštine Boračke organizacije Gradiške. Zatim je 2019. godine bez političke podrške tijesnom većinom pobijedio svog protukandidata, pored brojnih opstrukcija od strane SNSD-a u Gradišci, koji nije želio Gagića vidjeti na čelu boraca u gradu na Savi.

Gagić se nastavio sve vrijeme zalagati za volju boraca, radeći temeljan popis svih članova boračkih kategorija, te se na drugoj strani konstantno borio za, kako je isticao sistemska rješenja koja bi trebala ići sa nivoa Republike Srpske. Kroz svoj rad okupio je šest gradskih i 29 opštinskih boračkih organizacija, koje su stale uz njegove inicijative kada je u pitanju poboljšanje položaja boračkih kategorija u Republici Srpskoj.

Gagić je pored pomenutih funkcija predsjednik kluba malog fudbala "Boračka", koji igra Prvu ligu Republike Srpske u futsalu, te je predsjednik fondacije "Solidarnost".

Bilo kako bilo, nastavak sjednice započete 9. maja u Bijeljini, koja bi trebala biti održana krajem ovog mjeseca će vjerovatno da rasplete zamršeno stanje u BORS-u, koji, ruku na srce, nije radio u interesu boračkih kategorija u prethodnom periodu.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković