Krčma kod Ace
865 Objavljeno 17 septembar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

U Banjaluci su danas uz prisustvo vekilog broja vjerujućeg naroda koji se okupio da prisustvuje ovom svečanom činu, koji se kako rekoše čekao vise od 100 godina. Osvještani su temelji srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je u 9 časova Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. 

U 12 časova je formirana svečana litija koja se kretala ulicama grada do temelja hrama i duhovno-kulturnog centra u banjalučkom  naselju Aleja Centar, gdje  je obavljen obred osveštanja.

Ceremoniji osveštanju je prisustvovala delegacija  Ruske pravoslavne crkve na čelu sa vikarom moskovskog patrijarha arhiepiskopom  jegorevskim Matejem. 

Dolaskom na već izgrađene temelje izvršen je sam čin osvećenja temelja kada su se u temljenje hrama položili tri gramate koje svjedoče o njegovom osvještenju.  U činu osvjećenja je učestvovalo preko dvijestotine sveštenika , hor ”Jedinstvo”,  Ruski ambasador u BiH, Predsjednik Republike Srpske, Srpski član predsjedništvu BiH  Mladen Ivanić, Predsjednik vlade RS Željka Cvijenović i mnogi drugi visoki  zvaničnici.

“Vrlo smo sretni što danas ovdje u Banjaluci osvještavamo temelje ovog ruskog hrama koji će biti izgrađen po ruskoj arhitekturi i imaće tri oltara i pet kupola .Ovaj sveti čin se obavlja  uz prisuatvo velikog broja vjerujućeg naroda pa se nadamo da će izgradnjom ovog prelijepog hrama biti potvrđeno prijateljstvo naša dva naroda. Svakako da trebamo pomenuti one koji su pomogli da se dugo željena ideja pretvori u djelo kao što su darodavci zemljane površine koji su je bez plaćanja ustupili, vlade Republike Srpske, a svakako i svima onim koji će raditi na njegovoj izgradnji.Vjerujemo da će hram specifične arhitekture biti ukras našeg grada i svedok viševjekovnog prijateljstva Srpskog i Ruskog naroda”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov, koja je u vrijeme oktobarske revolucije zvjerski pobijena.

”Ovaj dan treba da se upiše u Istoruju republike SRpske jer dans smo konkretnim činom pokatali koliko cijenimo bratski narod rusije koja nam je samo fizički daleko ali nam je u secu. Vrlo sam sretan što sam doživio da ovo vidim svojim očima “, rekao nam je jedan stari banjalučanin koji nije želio da se prestavi već je dodao:”Ja  sam samo jedan od mnogih koji su dans sretni zbog ovog čina”.

Auto Janković