12247 Objavljeno 30 jul 2022 Autor: Bojan Trgić

Polovinom maja ove godine, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, je najavio da će Republika Srpska, mladima starosti do 30 godina s njenne teritorije biti dodjeljeno 100 KM pomoći. Pomoć je podijeljena ali je spisak malo revidiran, pa su sa spiska "otpali" svi oni koji su navršili 29 godina života.

Iako su svi mediji, među kojima i javni servis RTRS, prenijeli da će mladi do 30 godina dobiti 100 KM pomoći od Vlade Republike Srpske, na kraju se to nije desilo. Vlada je uslove dobijanja pomoći revidirala, pa je priliku za 100 KM izgubila čitava jedna generacija.

U Instrukciji o načinu prijave za isplatu jednokratne novčane pomoći mladima od strane Vlade Republike Srpske stoji da su se na pomenuti konkurs mogli prijaviti mladi starosti od 16 do 29 godina, odnosno mladi rođeni u periodu 01.07.1993. godine do 01.07.2006. godine.

Ovdje je jasno da mladi koji još nisu napunili 30 godina, a rođeni su prije 01.07.1993. godine, nisu mogli konkursiati za jednokratnu pomoć, što se kosi sa pisanjima medija. S toga smo se obratili Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, kako bi ih pitali da li ovdje ima elemenata diskriminacije. Iz Ombudsmena su poručili da Odlukom o jednokratnoj finansijskoj pomoći nisu obuhvaćena sva lica koja spadaju u kategoriju mladih i omladine.

"Zakon o omladinskom organizovanju Republike Srpske u članu 2 predviđa da  “Omladinu i mlade čine lica od 15 do navršenih 30 godina.“ Odlukom Vlade Republike Srpske o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 KM, ovo pravo ostvaruju mladi od 16 do 29 godina. Jasno je, dakle, da odlukom o jednokratnoj finansijskoj pomoći nisu obuhvaćena sva lica koja spadaju u kategoriju mladih i omladine, prema tekstu zakona koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske."

Iz Ombudsmena dalje navode da iz dostupnih podataka nije jasno zbog čega je napravljeno ovo odstupanje, te ističe da se Vlada trebala držati zakonom propisanih normi.

"U konkretnom slučaju, mišljenja smo da odluke izvršnih organa bi trebale biti rukovođene standardima postavljenim od strane zakonodavnih tijela, posebno u pogledu kategorija lica koja ostvaruju pojedina prava iz javnog budžeta. Ujedno napominjemo da nismo imali žalbi vezanih za sam proces raspodjele ove pomoći Vlade Republike Srpske."

Kako je najavljeno mladi će do izbora dobiti još jednu tranšu od 100 KM, međutim veliki broj je onih koji su bili zbunjeni jer nisu mogli ostvariti jednokratnu pomoć a spadaju u mlade po zakonima Republike Srpske. Da li je do ove odluke došlo zbog nedostatka sredstava ili nečeg trećeg nismo uspjeli da saznamo.

 

Auto Janković