3245 Objavljeno 09 novembar 2017 Autor: Bojan Trgić

Protestom studenata u zgradi rektorata u studentskom kampusu u Banjaluci, digla se velika prašina, koja je rezultirala podnošenjem ostavke rektora Milana Mataruge. U obraćanju rektora Mataruge očigledno nešto ne štima kod samih lidera studenata UNIBL-a.

Sve je počelo protestom 7. novembra, kada su studenti “zauzeli” zgradu rektorata i izvršili pritisak na rektora Milana Matarugu da ispuni 17 zahtjeva ili da podnese ostavku. Vođe protesta su, između ostalih, predsjednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić, generalni sektretar Unije studenata RS Marija Puljarević i predsjednik Studentskog parlamenta UNIBL Željko Sladojević. Revolt studenata je nastao nakon seksualnog uznemiravanja na Tehnološkom fakultetu, od strane jednog zaposlenika u Studentskoj službi, pa su studenti ukazali i na mnoge druge nepravilnosti.

Rektor Mataruga nije dugo čekao, već je ekspresno podnio ostavku komentarišući da neće pristati na cirkus i na ucjene.

“Dešavanja i ponašanje grupe studenata na Dan UNIBL-a su za mene neprihvatljivi, očigledno orkestrirani i smišljeno vođeni kako bi se urušio ugled UNIBL i direktno smijenio rektor. U momentu kada u gostima imamo rektore i prorektore sa 16 univerziteta, i kada najbolji studenti UNIBL dobijaju zlatne značke – upravo oni koji njima nisu ni blizu svojim prosjekom ocjena i dužinom studiranja, „okupiraju” Rektorat i gaze dostojanstvo i ugled našeg Univerziteta.”

Mataruga je postavio pitanje da li su Savić, Puljaveićeva i Sladojević istinski predstavnici studenata ili se bore za svoje fotelje, jer su na pomolu studentski izbori. Ni malo blag nije bio ni Stefan Blagić i njegova ekipa iz organizacije Restart Srpska, koji su optužili studentske lidere da su stranački poltroni, da nemilosrdno troše novac studentskih organizacija na skupe večere i da rade po nalogu vladajućeg SNSD-a. Ni Hercegovina nije na ovo ćutala, pa se novinar Nebojša Vukanović pita šta je sa nepravilnostima vezanim za izbor dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka, gdje je dekan Ćeranić na to mjesto izabran mimo svih pravila, a o kojima je i naš portal pisao. U rasprave je umiješan predsjednik Kluba studenata fakulteta političkih nauka, Ljubiša Aćimović, koji nakon kritike na njegov račun, tvrdi da ovi studenti ništa ne rade i da trebaju da se ugledaju na njegov rad kao studentskog lidera.

 (fotografija na blogu Nebojše Vukanovića)

Savića smo kontaktirali danas, gdje je on rekao da odbija bilo kakve optužbe vezane za trošenje studentskog novca, te da će protiv onih koji su tu informaciju pustili u javnost podnijeti krivičnu prijavu. Savić i njegov tim ističu da im je prijećeno smrću nekoliko puta ali da će istrajati u svojoj borbi.

Saga oko Univerziteta u Banjoj Luci, će po svemu sudeći imati nekoliko epiloga. Je li politika u sve umiješala prste, pa se mjesto rektora upražnjava za bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića ili je ovo neka vrsta obračuna na višoj instanci? Da li se studentski lideri istinski bore za svoje studente ili se ponašaju kao klasični političari koji se bore samo za fotelje? Na ova i sva druga pitanja ćemo dobiti odgovore u narednim danima, koji će pokazati ko je zaista u pravu, do tada ostanite uz nas jer ćemo pomno pratiti sva dešavanja na našem Univerzitetu.

 

 

Auto Janković