1584 Objavljeno 25 novembar 2017 Autor: Dejan Janković

Već nekoliko dana uživamo u toplom i sunčanom vremenu. Međutim od sutra nam stiže promjena vremena, zahlađenje i padavine.

Ipak prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) pred nama je jedna od blažih zima sa iznadprosječnim temperaturama i umjerenim padavinama.

„Klimatološki zima počinje 1. decembra i traje do posljednjeg dana februara. Predviđanje da će za taj period biti iznadprosječno toplo ne isključuje kraća razdoblja hladnog vremena, niti da će ponegdje biti moguća manja količina padavina od prosječne, a negdje veća“ poručuju u DHMZ-u.

Kada su u pitanju vrste padavina, odnosno hoće li padati kiša, susnježica, snijeg ili kiša koja se smrzava na tlu to nije moguće predvidjeti dugoročnom prognozom.

Od 20. do 23. novembra održan je međunarodni naučni skup regionalnog Mediteranskog klimatskog foruma Svjetske meteorološke organizacije kao i predregionalnih organizacija za Jugoistočnu Evropu i Sjevernu Afriku kojem je domaćin bio DHMZ. Na skupu su naučnici izradili zajedničku prognozu za zimu za Jugoistočnu Evropu.

Da bi se uradila ovakva prognoza potrebna je velika količina prognostičkog materijala. Sezonska prognoza Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a oslanja se na podatke dobijene računalnim modelom za dugoročnu prognozu koju preuzima iz Evropskog centra  za srednjoročne vremenske prilike čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

Auto Janković