1065 Objavljeno 28 mart 2019 Autor: Micro Mreza

Udruženje Roditelja “Duga” iz Gradiške organizuje manifestaciju pod nazivom “Pruži mi ruku” povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa autizmom.

U manifestaciji, koja će se održati u utorak, 2. aprila, u Kulturnom Centru Gradiška, učestvuju Servisni centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ iz Banjaluke, mališani iz Udruženja “Duga” i Plesni studio “Dens Step” iz Gradiške, a pokrovitelj je Opština Gradiška.

– Udruženje “Duga” okuplja 35 djece sa raznim poteškoćama u razvoju od autizma, dauna, cerebralne paralize, “West sindroma” i rijetkih bolesti. Ogroman je pritisak za ulazak u Udruženje. Međutim, mi trenutno imamo ove kapacitete jer hoćemo konkretnu podršku što se tiče individualnih tretmana za svako dijete – navodi za Srpskainfo Saša Kasagić, predsjednik Udruženja “Duga” iz Gradiške.

On objašnjava da svako dijete ima dva puta sedmično termin kod terapeuta, dok svoje usluge pružaju i dva logopeda, defektolog i psiholog.

Ističe da Udruženje ima radionice za djecu, psihološke radionice za roditelje, pregledi medicinskih stručnjaka iz Srbije i EU, rad sa trenerima specijalnih sportova u vidu terapeutskog skijanja na prostoru Nacionalnog Parka Kozara.

– Sve ovo radimo potpuno besplatno, jer nam je cilj da pružimo što veću podršku cijeloj porodici. Moramo napomenuti da su u sve naše aktivnosti uključeni i braća i sestre djeteta sa poteškocama u razvoju, odnosno trudimo se da inkluzija postoji u svim našim aktivnostima – kaže Kasagić.

On ističe da je glavna poruka koju žele da pošalju jeste ta da hoće ista prava za sve, kao što su pravo na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, te posao za osobe koje imaju poteškoće u razvoju.

– Nećemo posebne potrebe, jednostavno želimo ista prava, kao i za tipičnu djecu, odnosno djecu koja nisu ometena u razvoju – poručuje Kasagić.

/Srpskainfo/

Auto Janković