4769 Objavljeno 01 april 2019 Autor: Bojan Trgić

Kako smo juče nezvanično saznali, a jutros nam je to zvanično i potvrdio gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, Gornj Podgradci i Nova Topola će postati opštine i imaće svoje načelnike.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić tvrdi da su ovom uredbom uspjeli da realizuju dugogodišnji plan, koji je zamišljen po principu zajednice dvije opštine koje će imati svog načelnika i skupštinu, a na nivou grada bi se nalazio gradonačenik.

“Planiramo da već na sljedećoj sjednici Skupštine opštine Gradiška donesemo uredbu kojom bi Gornje Podgradce i Novu Topolu proglasili opštinama, čime bi krenuli ka razvijanju svih dijelova Gradiške. Smatram da ćemo s ovim napraviti jedan iskorak i da će Gradiška s vremenom dokazati da je u mnogo čemu lider u Republici Srpskoj”, poručuje Adžić.

Gradonačelnik nam je rekao da se spekuliše o nekoliko imena koja bi mogla da zauzmu fotelje načelnika, a kako nezvanično saznajemo načelnik Podgradaca bi mogao biti Zvjezdan Panić, dok se za Novu Topolu borba vodi između Nikole Kragulja i Marka Šukala.

Iz opozicije kritikuju vlast da je ovo samo nepotrebno nagomilavanje administracije. Pa tako odbornik PDP-a Radislav Dončić, koji važi za najžešćeg opozicionara poručuje kako je njemu ovo neshvatljivo.

“Nemam ništa protiv Nove Topole i Gornjih Podgradaca ali mi nemamo para za ovu avanturu i ovo predstavlja samo neku vrstu uhljebljavanja za članove vladajuće partije SNSD, gdje će korist osjetiti samo ljudi bliski ovoj partiji.”

Da je Jablanica opština Dončić se ne bi bunio, poručuje trenutni potpredsjednik SO Gradiška Vladimir Janković (DEMOS).

“Dončiću ne bi smetalo da je Jablanica opština i da je on tamo načelnik. Koliko znam ovaj zakon je predlagala njegova koalicija Savez za promjene na izborima 2012. godine, a sad im to ne odgovara. Ja u potpunosti podržavam ovu inicjativu i mislim da će Gradiška mnogo više napredovati i razvijati se nakon sprovođenja ove uredbe.”

Predstavnici SDS-a su nam kratko rekli da trenutno nemaju vremena da se bave ovom inicjativom, jer imaju problema unutarstranačke prirode. Dodaju da se njihovo mišljenje ne uvažava jer SNSD ima većinu u Gradišci.

Šta će donijeti ova uredba osim većeg broja administracije ostaje da vidimo. Jedno je sigurno, Gradiška će imati kapacitet da još jače ravzija svoje regije ali ipak je sve centralizovano u Banjaluci, tako da se treba okrenuti prema Evropskoj uniji i njenim fondovima.

Tekst je satiričnog karaktera u kome su sve izjave pomenutih osoba izmišljene.

Auto Janković