1117 Objavljeno 22 decembar 2017 Autor: Dejan Janković

U organizaciji opštinskog odbora SUBNOR-a i Udruženja vojnih penzionera Gradiška danas je održan istorijski čas učenicima osnovnih i srednjih škola u Kulturnom centru Gradiška. Tema ovog istorijskog časa je bila „Stradanje i spašavanje djece iz ustaških koncentracionih logora“.

Predavanje je održao istoričar Bojan Vujčić koji je govorio o stradanju djece Kozare od trenutka prvog susreta sa neprijateljem, stradanjem u logorima i konačnim spašavanjem, koje su samo malobrojni dočekali. Vujčić je dodao da je opština Gradiška treća po broju stradalih u Drugom svjetskom ratu, dok je prva opština Kozarska Dubica.

Jedan od govornika bio je i Miloš Stanišljević iz gradiškog sela Turjaka koji se kao petnaestogodišnjak pridružio partizanima na Kozari, ali je jedno vrijeme rata radio kao ilegalac na spašavanje djece iz ustaškoh logora, u kojem je uspio spasiti nekoliko desetina dječice iz pakla u kome su se nalazili.

Učenicima je prikazan i dokumentarni film „Bila sam mala“, rađen u produkciji RTRS-a, u kome govore djeca koje je Stanišljević spasio iz logora, danas su to sve starice i starci u devetoj deceniji života, ali ih sjećanja na stradanja koja su prošli i dalje more.

Prije istorijskog časa položeni su vijenci na spomenik stradaloj djeci Kozare u parku Sloboda u Gradišci.