1699 Objavljeno 26 decembar 2017 Autor: Dejan Janković

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić primio je danas članove Udruženja inovatora iz Gradiške. Načelnik je rekao da će inovatori uvijek imati podršku lokalne zajednice, jer rade u korist svih građana i na unapređenju njihovog života.

Članovi ovog udruženja nagrađeni su nedavno za hidroelektrični prekidač bojlera, izum koji sprečava strujni udar. Izum je osvojio prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske.

Dragan Bunjevac, član pobjedničkog tima, pojašnjava  da je hidroelektrični prekidač bojlera inovacija koja je razvijana godinu dana i da radi na principu isključivanja struje u bojleru prilikom puštanja tople vode u protok.

„ Time sprječavamo mogućnost strujnog udara i smrtnih posljedica. Na ideju smo došli jer imamo dosta primjera gdje su bojleri bili uzrok stradanja“ dodaje Bunjevac.

Iz Udruženja ističu da su trenutno u pregovorima sa dvije firme radi prodaje patenta, sa ciljem da se proizvod što prije nađe na tržištu.

Ratko Vasić iz ovog udruženja ističe da je plan gradiških inovatora obezbjediti i podršku za pokretanje proizvodnje, što obuhvata finansije, partnere, infrastrukturu i još mnogo toga.

Udruženje inovatora Gradiška uvršteno  je u budžet opštine za 2018. godinu u iznosu od 5000 KM, i obezbjeđenje su prostorije za njihov budući rad.

 

Auto Janković