Auto Janković
915 Objavljeno 12 oktobar 2019 Autor: Micro Mreza

Za učenike Osnovne škole u Vrbaškoj svakodnevni dolazak na nastavu i povratak kući je veoma rizičan, zato što nema pješačke staze a cesta je uska i suviše opterećena. Miladin Branković, direktor škole smatra da je prijeka potreba izgradnja pješačke staze dužine jednog kilometra, na dionici od Vrbaške do Krajčinovca. To je za školu i cijelo selo, kaže Branković, najvažniji zadatak.

– Naši učenici kao i mještani Vrbaške su u stalnoj opasnosti. Cesta je uska i veoma opterećena. Vozači ne poštuju ograničenja. Naročito je mnogo kamiona koji se kreću kroz Vrbašku. Učenici koji su prinuđeni da pješače, češće su u kanalu nego na cesti jer moraju bježati od vozila – rekao nam je Miladin Branković koji više godina, nakon rekonstrukcije puta od Gradiške do Gornjih Podgradaca, ukazuje na ovaj problem.

Kritična je dionica od Čatrnje i autoputa do škole te u pravcu Podgradaca, od Vrbaške do Krajčinovca. On kaže da većina roditelja dovozi djecu u školu i čekaju ih poslije nastave da bi izbjegli rizična pješačenja. U Vrbaškoj je takođe nekoliko mještana stradalo u saobraćajnim nesrećama, a više njih teško povrijeđeno. Sada su invalidi.

– U našem selu izgrađena je škola, pri kraju je obnova Doma kulture. Mnogo se radi. Sve to je za nas veoma važno i zahvalni smo vlastima Gradiške i Republike Srpske. Međutim, ne smijemo dopustiti da nam djeca budu u velikoj opasnosti zbog kilometar pješačke staze koju je neophodno izgraditi – izjavilo je nekoliko mještana za Srpskainfo. Oni su uvjereni da će problem postati još veći završetkom izgradnje dionice do Mrakovice te intenziviranjem saobraćaja obližnjim autoputem.

Ilija Grbić, predsjednik Mjesne zajednice Vrbaška kaže da su oni prije nekoliko godina inicirali izgradnju pješačke staze te pomoć zatražili od lokalnih i republičkih institucija.

– Gradska uprava u Gradiški obećala je projektnu dokumentaciju o svome trošku. To je za nas veoma važno ali tražimo mogućnosti izgradnje pješačke staze. Ne smijemo dozvoliti da dođe do tragedije, što je uvijek moguće na uskom putu opterećenom teretnim vozilima, gdje pješaci uopšte nemaju mjesta. Nema važnijeg, prečeg zadatka i obaveze od izgradnje trotoara – smatra Ilija Grbić koji je na ovaj problem ukazao i lokalnim vlastima.

Učenici Miloš Cvijić, Milan Danilović, Danijel Bajić, Danijel Čikić, Stefan Mišić, Ognjen Savić, Danijel Popovići drugi, sa kojima smo razgovarali prilikom povratka iz škole, priželjkuju izgradnju pješačke staze.

– Voljeli bismo da do škole možemo putovati bezbjedno, da se ne plašimo kamiona koji stalno prolaze, prestižu druga vozila i ne obraćaju pažnju na pješake. Malo bolje je kada je suvo i lijepo vrijeme ali na kiši nemamo gdje da se sklonimo, ne možemo pobjeći u kanal jer je tada pun vode. Strah nas je – požalili su nam se školarci iz Vrbaške.

U gradskoj upravi Gradiška rečeno nam je da ove godine nije u planu izgradnja pješačke staze u Vrbaškoj ali da će o toj mogućnosti raspravljati naredne godine. Međutim, u školi u Vrbaškoj nemaju vremena za čekanje nego smatraju da se tome poslu mora hitno pristupiti, bez obzira da li će njima pomoći republičke ili gradske vlasti. Izgradnju staze treba početi što prije, kažu, jer je svaki dan za njih ispunjen je strepnjom za učenike i drugu djecu u ovom selu udaljenom sedam kilometara od Gradiške.

Trotoari u Novoj Topoli i Podgradcima

Ove godine izgradjeni su trotoari u Novoj Topoli i Gornjim Podgradcima, prvenstveno u interesu bezbednosti učenika. U Novoj Topoli izgrađena su tri kilometra u tri pravca. U Mjesnoj zajednici Gornji Podgradci izgrađen je kilometer trotoara. Zvjezdan Panić, predsjednik MZ Gornji Podgradci ističe da je trotoar izgrađen novcem gradske uprave Gradiška i Ministarstva saobraćaja i veza RS. U ove poslove u utrošeno je 600.000 KM.

/Srpskainfo/

Centari civilnih inicijativa