673 Objavljeno 18 oktobar 2019 Autor: Micro Mreza

U organizaciji Gradske organizacije slijepih, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, u maloj sali Kulturnog centra Gradiška, sinoć je izvedena multimedijalna predstava “Helen Keler”.

Predstava “Helen Keler” je rađena u produkciji: Dis-Pozorišta mladih Banja Luka i Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS Banja Luka u kojoj igraju: Borka Tadić ,Samir Gušić, Tamara Marić, Milan Bogdanović, Marija Rađenović i Filip Mijić.

Predstava donosi fantastičnu priču o heroini Helen Keler slijepoj i gluhonijemoj američkoj književnici ,ženi fenomenu, koja je impresionirala ne samo stručnu, nego i širu javnost, a njen nesvakidašnji život i iznimno strpljenje urodili su izvanrednim rezultatima.

Predsjednik Gradske organizacije slijepih Gradiška, Željko Štrbac podsjetio je da se u Republici Srpskoj Dan bijelog štapa obilježava od 1997.godine sa ciljem unapređenja kvalitete života slijepih i slabovidih osoba i upoznavanja šire javnost sa problemima i izazovima ove populacije.

-Gradska organizacija slijepih Gradiška odlučila je da se uključi u projekata Pozorišta „Dis“ iz Banjaluke i organizuje prikazivanje predstave „Helen Keler“ u našem gradu, povodom obilježavanja Dana bijelog štapa. Smatram da ova predstava ima veliki značaj za sve naše sugrađane, budući da je to prilika da se upoznaju sa problemima slijepih osoba, ali svakako i za naše članove, slijepa i slabovida lica, kojima ova priča o Helen Keler daje novu snagu i nadahnuće, istakao je Štrbac.

Direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS Banja Luka, Želimir Radinović istakao je da su na poziv Gradske organizacije slijepih Gradiška i u saradnji sa Kulturnim centrom upriličili predstavu „Helen Keler“ u Gradišci.

-Želja nam je da ovom predstavom razbijamo predrasude koje vladaju o slijepim i slabovidim licima u Republici Srpskoj ali i širom regiona. Helen Keler je istorijska ličnost, koja na početku svog života nije mogla da čuje, da vidi, ni da govori ali je upornošću i borbom postigla nevjerovatan uspjeh. Govorila je četiri strana jezika, bila je profesor književnosti i izuzetna književnica, koja je postala nadahnuće i inspiracija za sve koji imaju neki tjelesni hendikep, rekao je Radinović.

Prema njegovim riječima predstava „Helen Keler“ do sada je odigrana u četrnaest gradova Republike Srpske.

Auto Janković