1117 Objavljeno 19 oktobar 2019 Autor: Micro Mreza

Iako se često govori o porastu priliva turista u našu zemlju, činjenica da pojedini gradovi i opštine u BiH nemaju nijedan hotel govori koliko su turisti primorani tek prolaziti kroz pojedina mjesta, odnosno koliko ih je teško zadržati na tim lokacijama.

U Republici Srpskoj i FBiH registrovan je ukupno 421 hotel i sličan smještaj, od čega 342 hotela u Federaciji, te 79 hotela u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o Srpskoj, ona nema registrovane hotele u Bileći, Berkovićima, Bratuncu, Brodu, Gradišci, Skender Vakufu, Kotor Varošu, Loparama, Milićima, Modriči, Novom Gradu i Sokocu, podaci su Zavoda za statistiku RS-a.

Najviše hotela na području RS-a imaju Banjaluka, Trebinje i Bijeljina.

Građani nude sobe, apartmane...

Ipak, iako se neki gradovi i mjesta u BiH ne mogu pohvaliti hotelskim smještajima, privatni smještaj možete naći u gotovo svim dijelovima zemlje. Nedostatak hotela građani su nadomjestili privatnim sobama, apartmanima, kućama ili vikendicama dostupnim putem gotovo svih internet stranica za iznajmljivanje smještaja.

Međutim, prema negativnim iskustvima stranih gostiju, mnogi hoteli u BiH su u očajnom stanju, zbog lošeg poslovanja i loše privatizacije ili zbog oronulog stanja nakon proteklog rata.

Sudeći prema statističkim podacima i recenzijama gostiju, nije teško zaključiti kako je gotovo nemoguće duže zadržati turiste u brojnim bh. gradovima kroz koje oni prolaze ili svraćaju na nekoliko sati u prolazu prema drugim odredištima.

Inače, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, od januara do jula 2019. godine turisti su u našoj zemlji ostvarili 906.788 posjeta i 1.878.023 noćenja, što je više za 11,1 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Travnik izgradio hotele

Do prije tri godine o Travniku se govorilo da je "turistička Meka" bez ijednog hotela. Naime, u 2016. godini, u bogatom istorijskom gradu na Lašvi, nekadašnjoj prijestolnici osmanskih vezira, nije postojao nijedan operativni hotelski objekt, a u gradu su bili na raspolaganju samo jedan motel i dva apartmanska smještaja. Situacija se promijenila proteklih godina te je sada u Travniku registrovano šest hotelskih i sličnih smještaja.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najviše hotela registrovano je u Sarajevu, i to 101 hotel. Jedino opština Ilijaš u Kantonu Sarajevo nema hotel. Zanimljivo je kako glavni grad na statističkim ljestvicama prati Čitluk sa čak 40 hotela, i to zahvaljujući blizini Međugorja koje godišnje posjeti više od milion turista. S druge strane, atraktivna turistička lokacija Rama, gdje se nalazi Ramsko jezero koje posjećuju hiljade turista, nema registrovan nijedan hotel, piše Klix.

Auto Janković