783 Objavljeno 04 novembar 2019 Autor: Micro Mreza

Na opasnim dionicama širom Republike Srpske svake godine ugasi se desetine života u saobraćajnim nesrećama, a od ukupno 45 crnih tačaka, samo tri su sanirane.

Analizirajući podatke o saobraćajnim nesrećama u Srpskoj, u preduzeću "Putevi Republike Srpske" prepoznali su ukupno 45 opasnih mjesta, a 42 su u proteklom periodu označena. 

- Sanirane su u potpunosti naplatne kućice u Glamočanima, raskrsnica u Istočnom Sarajevu, odnosno opasno mjesto Dobrinja i raskrsnica Rebrovac, gdje je izgradnjom kružne raskrsnice riješen problem - naveli su u "Putevima RS".

Dodali su da je u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nakon kojih će zatražiti građevinsku dozvolu za sanaciju još tri opasna mjesta.
Na crne tačke vozače upozoravaju velike žute table sa uzvičnikom i natpisom opasno mjesto, te oznakom za dužinu dionice na kojoj treba biti oprezan.

Da su ovakva upozorenja i te kako dobrodošla saglasna je i Banjalučanka Dragana Marković koja gotovo svakodnevno putuje dijelom brze ceste iz Laktaša prema Banjaluci gdje su postavljene žute table upozorenja.

- Nadam se da će ova upozorenja opametiti vozače. Mnogo je vozila na tom dijelu puta, a mnogi voze daleko iznad ograničenja. Bilo je i udesa, a nadam se da će ova upozorenja uticati na vozače da smanje gas. Table su veoma uočljive i niko ne može da kaže da nije upozoren na moguću opasnost - rekla je Markovićeva i dodala da je znak koji upozorava na opasnost vidjela i na ulazu u Prnjavor iz pravca Dervente, pred odvajanje za autoput "9. januar".

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe za "Glas Srpske" da i dalje mnogo ljudi strada u saobraćaju, iako je crna statistika na putevima za devet mjeseci ove godine nešto povoljnija u odnosu na isti period lani.

- Za devet mjeseci u saobraćajnim nesrećama poginule su 92 osobe, što je za pet manje u odnosu na isti period prošle godine, a za oko deset odsto je manje povrijeđenih u saobraćaju - istakao je Radović i naglasio da je u prvih šest mjeseci u saobraćajkama živote izgubilo 46 ljudi, a samo u julu i avgustu 38. 

Dodao je da je dobro što je postavljena nova saobraćajna signalizacija na opasnim mjestima, kako bi vozači bili oprezniji.

- Treba smanjiti brzinu kretanja na tim dionicama i biti oprezan. Činjenica je da predugo traje sanacija crnih tačaka i na tim mjestima se i dalje dešavaju najteže saobraćajne nesreće - dodao je Radović i istakao da prema informacijama iz "Puteva RS" sanaciju koče javne nabavke i žalbe

Krivine

Iako je još u maju prošle godine iz preduzeća "Putevi RS" najavljena sanacija tri opasne krivine Piljagići, Tutnjevac i Ljubogošta, to još uvijek nije završeno. Milija Radović kaže da se teške saobraćajne nesreće u mjestu Piljagići rjeđe događaju od kada je saniran kolovoz na tom mjestu.

/Glas Srpske/

Auto Janković