756 Objavljeno 18 novembar 2019 Autor: Bojan Trgić

Simulacijom saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim učesnicima na platou ispred Kulturnog centra u Gradišci danas je obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda pod sloganom “Život nije dio automobila!”.

Pokaznu vježbu pružanja prve pomoći izveli su volonteri Crvenog krsta Gradiška.

Prema podacima gradiške Policijske uprave koja pokriva područje Gradiške i Srpca u proteklih deset mjeseci u osam saobraćajnih nezgoda deset lica je smrtno stradalo. U 23 saobraćajne nezgode 24 lica zadobilo je teške tjelesne povrede, dok je u 94 saobraćajne nezgode 114 lica zadobilo lake tjelesne povrede.

Vježbi su prisustvovali predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, grada Gradiška, Auto-moto društva Gradiška, predstavnici Policijske uprave Gradiška, Profesionalne vatrogasne jedinice i Doma zdravlja Gradiška.

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, danas, 18.11.2019. godine, učestvovali su u obilježavanju ,,Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“, a koji je organizovala Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto moto savez Republike Srpske.

U sklopu obilježavanja navedene aktivnosti, volonteri članova kluba mladih Crvenog krsta Gradiška i članovi prve pomoći osnovnih škola, su na platou ispred Kulturnog centra Gradiška, izveli pokaznu vježbu u pružanju prve pomoći u slučaju saobraćajne nezgode, dok su policijski službenici Policijske uprave Gradiška, vršili obezbjeđenje lica mjesta i uviđaj saobraćajne nezgode.

Cilj ove aktivnosti jeste sjećanje na žrtve saobraćajnih nezgoda, ali i podizanje svijesti kod učesnika u saobraćaju o poštovanju zakonskih propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, kako bi se smanjile posljedice saobraćajnih nezgoda.

U organizaciji ,,Svetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“ učestvovali su i predstavnici Auto-moto društava Gradiška, Grada Gradiška, Gradske organizacije Crvenog krsta Gradiška, Profesionalne vatrogasne jedinice i Domom zdravlja Gradiška.

Auto Janković