691 Objavljeno 10 januar 2020 Autor: Micro Mreza

Državno tužilaštvo podiglo je gotovo 60 optužnica protiv više od 100 osoba zbog krijumčarenja ljudi u protekle dvije godine, dok je Sud BiH u istom periodu izrekao oko 60 presuda kojima je zbog ovih djela osuđeno blizu 80 optuženih.

Tužilaštvo je u 2019. za krivično djelo krijumčarenja ljudi, prema podacima koje je prikupila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), optužilo 46 osoba, što je za deset manje nego u odnosu na godinu ranije, dok je Državni sud u prošloj godini izrekao osuđujuće presude za 47 osoba, u odnosu na 2018. godinu, kada je osuđeno 30 osoba za ista djela.

Prema podacima koje je prikupio BIRN BiH, Tužilaštvo BiH je tokom posljednje dvije godine podiglo po 29 optužnica godišnje za krijumčarenje ljudima. Najviše krijumčara je otkriveno na području Trebinja i najveći broj njih su građani BiH, dok najviše stranih krijumčara dolazi iz Srbije i Crne Gore. Najveću kaznu Sud je izrekao krijumčaru iz Pakistana.

Više od 90 posto presuda je izrečeno po sklopljenim sporazumima o priznanju krivnje sa sankcijama koje se kreću od uslovnih kazni do tri godine zatvora. Sporednih kazni je izrečeno u iznosu više desetina hiljada konvertibilnih maraka (KM), a oduzeto je više od 20.000 KM imovinske koristi pribavljene krijumčarenjem migranata i nekoliko vozila kao sredstva izvršenja djela, dok su dvije osobe prvostepenim presudama oslobođene krivice.

/Klix/

Auto Janković