Auto Janković
1203 Objavljeno 11 februar 2020 Autor: Micro Mreza

Povodom godišnjice smrti Lepe Radić (1943-2020), predstavnici CKUD-a su položili cvijeće na spomen-bistu ove narodne heroine.

Pored ove spomen-biste u Spomen parku slobode u Gradišci, njene biste se nalaze i u Bistrici (Gradiška) i u selu Jabuka kod Prijepolja. Njeno ime u Gradišci nose Javna predškolska ustanova, Centralni KUD, ulica i društveni dom u Gornjim Podgradcima.

Lepa Radić je rođena 1925. godine u Gašnici. Drugi svjetski rat Lepu zatiče u školskoj klupi. Međutim, kako je bila dio slobodarske porodice Radić, iako maloljetna, i sama se uključila u narodno-oslobodilačku borbu. Vrlo brzo se istakla po svom angažmanu i hrabrosti. Početkom februara 1943. godine, zarobljena je u zbjegu koji je predvodila iznad sela Praštali.

Odatle je odevena u Bosansku Krupu gdje je i obješena 11. februara 1943. godine. I prilikom ovog čina pokazala je neviđen prkos i otpor neprijatelju. Lepa je svojim primjerom i postupcima postala simbol antifašizma, patriotizna i hrabrosti.

Imajući u vidu navedeno, 20. decembra 1951. godine, Lepa Radić je posthumno proglašena za narodnog heroja Jugoslavije, kako se navodi "za istaknuti besprimeran heroizam u borbi protiv narodnih neprijatelja".

Centari civilnih inicijativa