1017 Objavljeno 13 februar 2020 Autor: Bojan Trgić

Iako je Dušanu Kovačeviću - stečajnom upravniku preduzeća "Ratarstvo" a.d. Nova Topola istekao mandat 02.02. 2020. godine, Okružni privredni sud Banja Luka ga nije razriješio te funkcije, čime se ne poštuje zakon koji kaže da stečaji upravnik može da bude nosilac te funkcije do navršenih 70 godina života.

Još 2017. godine radnici su izglasali nepovjerenje kontroverznom stečajnom upravniku Dušanu Kovačeviću, koji nije uspio da riješi slučaj "Ratarstva", čija agonija traje 12 godina. Radnicima nije jasno zašto slučaj nije okončan 2011. godine, već im je došao stečajni upravnik kojeg su se najviše plašili. Stečajnog upravnika su radnici Ratarstva, tačnije njih 19 tužili za pljačku imovine, nezakonitu smjenu njihovih ljudi u Odboru povjerilaca i dovođenje onih koji su već naplatili potraživanja.

„Ovo preduzeće pljačkaju organizovano. Samo sam ih molila da na mjesto stečajnog upravnika ne dođe Dušan Kovačević, o kome sam čula sve najgore. On je došao da raskrčmi preduzeće jer neće da uvede zemlju u stečajnu masu, a u tome mu pomažu stečajne sudije, prvi Midho Vukalić, a sada Dejana Petričića. Sve to rade preko lokalnih moćnika, Bogdana Sladojevića, Pere Dukića i drugih, koji su koristili i zemlju i mehanizaciju ovog preduzeća“, ističe Koviljka Šokčević, bivša predsjednica sindikata u ovom preduzeću, koju su smijenili sa mjesta predsjednika Odbora povjerilaca.

Radnici tvrde da je Kovačević sve diplome pokupovao i da je svog sina zaposlio u ovo preduzeće a potom ga premjestio u fond PIO, jer su se radnici, kako kažu pobunili. Kovačević je ranije za Micro mrežu kratko poručio da je sve radio po zakonu i da radnici traže od njega nešto što je nerealno i mimo zakona, dok sada nije bio dostupan za komentar.

Agonija preduzeća sa višemilionskom vrijednošću nekretnina prije svega zemljišta traje skoro 12 godina, a radnici, njih 19 ne želi da odustane od svojih prava i zaštite imovine preduzeća, pa će kako kažu ako ići i do suda u Strazburu. Stečajni upravnik Dušan Kovačević je navršio 70 godina, čime ga zakon sprječava da nastavi obavljati dužnost stečajnog upravnika.

Auto Janković