1128 Objavljeno 14 februar 2020 Autor: Micro Mreza

Povodom obilježavanja Dana boraca i Dana Boračke organizacije RS, u Gradišci je ispred centralnog spomen obilježja služen parastos poginulim borcima.

Vijence su pored spomenika, gdje su uklesana imena 613 poginulih i umrlih boraca VRS iz Gradiške, položile brojne delegacije: gradonačelnik Gradiške, predstavnici Gradske boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, Policijske uprave Gradiška, 16. Krajiške motorizovane brigade, Prve lake pješadijske i 19. Srbobranske brigade, te druge delegacije.

''Moramo biti jedinstveni u borbi za očuvanje Republike Srpske i poboljšanje našeg materijalnog statusa, i mi, moramo biti ti, koji će ukazati onima koji sjede u skupštinskim klupama, da moraju voditi računa o položaju boraca'', poručio je Milovan Gagić, predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška.

''Obilježavajući ovaj dan, želimo na dostojanstven način iskazati poštovanje prema hiljadama boraca koji su prije 28 godina krenuli na put stvaranja Republike Srpske'', naglasio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, podsjetivši na stalnu borbu srpskog naroda za opstanak i očuvanje srpske državnosti.

''Boračka populacija na prostoru Gradiške je konstantno u fokusu našeg posmatranja, te zbog toga materijalna podrška Boračkoj organizaciji svake godine biva značajnija. U odnosu na 2016. godinu, izdvajanja u ovoj godini su povećana  za 18 posto'', ističe gradonačelnik Adžić.

Ovom prilikom  je naglasio da je pri kraju izrada projektno – tehničke dokumentaciju za izgradnju spomen sobe posvećene, ne samo Odbrambeno-otadžbinskom ratu, već i svim prethodnim ratovima. ''Uz centralno spomen obilježje i monografiju poginulih i umrlih boraca, na jednom mjestu imaćemo vrlo brzo spomen kompleks, jedinstven na ovim prostorima'', zaključio je gradonačelnik Adžić u obraćanju povodom Dana boraca i boračke organizacije RS.

Promovisana knjiga i dodijeljena priznanja

Promocijom knjige ''Ratovao sam'' i dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama Gradska Boračka organizacija Gradiška u Kulturnom centru obilježila je Dan boraca i Dan Boračke organizacije RS. Priznanje je između ostalih dobio Radomir Pjanić načelnik Odjeljenja boračko invalidske zaštite Gradiška.

''Na današnji dan kada obilježavamo Dan Vojske RS i kada se sjećamo stvaranja RS, boraca, više nego ikad potrebno nam je jedinstvo. Što se tiče priznanja svakako nam je značajno, to znači da se odaje priznanje za saradnju sa Odjeljenjem i da ja dobro radim svoj posao'', rekao je Radomir Pjanić, načelnik Odjeljenja boračko invalidske zaštite Gradiška.

Autor knjige ''Ratovao sam'' je Vlado Topić, komandant 16. Krajiške motorizovane brigade. On kaže da knjiga opisuje njegov ratni put od samog početka pa do završetka rata u BiH.

''Mnogo se toga prošlo i lijepog i ružnog, o čemu sam i pisao. Napisana je 1998. godine i čekala da je sazri, to je jedna kombinacija dokumenata i mog viđenja rata'', kaže Vlado Topić, autor knjige.

Ovo u Gradišci je bilo prvo zvanično predstvaljanje knjige ''Ratovao sam'' u Republici Srpskoj. Autor Vlado Topić smatra da knjiga nije završena i da bi trebalo pisati o onom što se dešavalo poslije, jer kako kaže komadant 16. Krajiške motorizovane brigade ''rat nastaje poslije rata''.

/gradiska.tv/

Auto Janković