1336 Objavljeno 03 oktobar 2017 Autor: Bojan Trgić

Smetnje u razvoju i spoznaja da vaše dijete nije kao ostala djeca, prvi je šok s kojim se susreću roditelji djece s autizmom i ostalim poremećajima u razvoju. Nedostatak brige društva, nedovoljnog razumijevanja i pomoći institucija, roditelji ove kategorije djece su se udružili i osnovali Udruženje „Duga“, koje predstavlja utočište za gradišku djecu sa smetnjama u razvoju.

Poremećaj koncentracije, pažnje, povremene ishitrene reakcije, nervoza prilikom slušanja nekih zvukova, nepodnošenje nereda; sve su ovo karakteristike djece s autizmom, koja su zbrinuta u Dnevnom centru „Mi smo dio vas“, gdje je Udruženje „Duga“ u saradnji sa Centrom za socijalni rad Gradiška i opštinom uspjelo da okupi tim stručnjaka koji bi radili sa ovom djecom. Predsjednik Udruženja „Duga“, koje okuplja roditelje djece s autizmom je Saša Kasagić, koji ističe da od februara mjeseca Udruženje djeluje konstantno, okupljajući čitav jedan tim stručnjaka koji rade sa djecom.

„Imamo terapeuta, logopeda i pedagoga i naši tretmani su besplatni. Udruženje trenutno podržava 22 djece, koja svakodnevno dolaze na individualne tretmane, a cilj našeg Udruženja u daljem nastavku rada je puna podrška djeci i porodici. Smatramo da je porodica osnovni stub društva i da ona zaslužuje podršku, koja će kasnije sigurno dati rezultat i u konkretnim stvarima, prije svega mislim na djecu.“

Kako Kasagić ističe, podrška porodici u odogoju djece sa smetnjama u razvoju sastoji se iz pomoći u borbi sa svim problemima s kojima se ovakva jedna porodica suočava. Prije svega, podrška se odnosi na školu, boravku djece u nekim ustanovama, liječenju i na kraju boravak u samom Centru.

„Cilj nam je da roditelje rasteretimo i to u onom periodu kada bi oni htjeli da ostave dijete i da odvoje za sebe par sati, a da dijete bude totalno zbrinuto. Stoga nam je cilj da povećamo broj individualnih tretmana, gdje će pored logopeda i psihologa, u radu s djecom učestvovati i defektolog, psihomotorni edukator i trener specijalnih sportova i tu bi djeca imali apsolutnu i kompletnu podršku.“

Iako su bazirani samo na djecu s autizmom, iz ovog „Duge“ poručuju da su i ostaloj djeci sa poteškoćama vrata Udruženja širom otovrena. Prilikom rada, najčešći oblik tretmana je individualni koji traje 45 minuta. Kako kažu, u ovom Udruženju su svjesni kolikim troškovima su roditelji izloženi kada svoju djecu odvedu na tretman, stoga su njihovi tretmani, kojih u prosjeku ima tri sedmično, potpuno besplatni.

Iako ističu da opštini Gradiška fali stručnjaka, prije svega defektologa, iz ovog Udruženja ne posustaju, već se bore da ovoj kategoriji djece omoguće što je moguće više kako bi iz njihovih mogućnosti izvukli maksimum. Zahvaljuju se podršci lokalne zajednice i Centra za socijalni rad, a mi samo možemo da zaključimo da bez međusobne saradnje nevladinog sektora i institucija nema napretka, pogotovo kada je u pitanju ovako osjetljiva kategorija ljudi.