3542 Objavljeno 24 februar 2018 Autor: Bojan Trgić

Kontroverzna komunalna naknada koja se plaća na jedinstvenom račinu Sistema objedinjenih naplata (SON), na području opštine Gradiška kao i svaki namet nije naišla na odobrenje građana.

Osnovni problem je, kako kažu građani Gradiške, taj što je to novi namet, što je previsok ali i što se uz njega izdaje jedan prazan list. Upravo je prazan list zasmetao Marku Karanu, koji misli da takav sistem izdavanja računa nije nikako ekološki opravdan.

"Otvarajući račune SON-a shvatio sam da stalno dolazi jedan prazan list. Po meni nema potrebe da dobijamo prazan list, ne znam za šta on služi ali očigledno nema svoju svrhu, jer uzmite da na području naše opštine ima oko 40 hiljada stambenih objekata, to je 40 hiljada listova, uzmemo li da 500 risova lista košta oko šest do sedam maraka, eto nam računice od nekoliko hiljada maraka godišnje bačenog novca. Ja se samo pitam zašto."

Karan smatra da je taj novac bačen. Ukazuje i na to da danas nema potrebe za tolikom papirologijom, jer se svi računi mogu slati preko mejla. Da ima potrebe za praznim listom ističu u opštinskoj upravi, gdje iz Odsjeka za sistem objedinjene naplate kažu da prazan list dolazi manjem dijelu korisnika, i da on služi za one korisnike koji imaju neke nepravilnosti ili dugovanja.

Takođe, ističu da su naknade za komunalnu naknadu niske i da ne opterećuju domaćinstva prevelikim novčanim naknadama. S tim se ne slaže Marko Dončić, koji kaže da je 80 KM koliko bi trebao plaćati godišnje previše za njegovo domaćinstvo.

"Meni su obračunali kvadraturu i izračunali da trebam plaćati 80 KM godišnje. Kada dodamo ostale komunalije to je prilično opterećenje za jedan kućni budžet. Uzimajući u obzir da je to jedan novi namet, malo zvuči kao da opština pokušava na taj način krpiti rupe u budžetu, opet na račun građana."

Ide li novac za krpljenje rupa, nije jesno, jasno je uvijek ono da je građanima svaki namet težak, a da država u nametima ne posustaje. Do kada će taj trend da se nastavi na našim prostorima znaju samo oni koji zakon drže u svojim rukama. 

Auto Janković