1033 Objavljeno 06 mart 2018 Autor: Dejan Janković & Bojan Trgić

KOZARSKA DUBICA- Prilikom posjete Kozarskoj Dubici, razgovarali smo sa rukovidiocima ove opštine o projektima, planovima za budućnost, stanju u opštini ali i problemima s kojima se ova opština na rijeci Savi nosi.

Naš sagovornik je bio bivši načelnik Kozarske Dubice i trenutni zamjenik načelnika ove opštine Mile Zlojutro, koji nam je ukratko pojasnio koji su to projekti ove opštine, koje će realizovati u narednom periodu.

Projekat vodosnabdjevanja je ključni projekat, gdje su dvije faze već završene, što podrazumijeva obezbjeđivanje kvalitetne vode užem gradskom jezgru i nekim prigradskim naseljima.

„Ostala nam je treća faza projekta, kojom bi trebalo da snabdijemo knežičko područje, odnosno taj brdski dio, koji nije imao do sada rješeno pitanje vodosnabdjevanja. Ovaj projekat je sveukupno procijenjen na oko 12 miliona maraka i negdje tokom iduće godine očekujemo završetak ovog projekta, koji je svakako po nama najbitniji.“

Pored ovog projekta treba istaći i projekat rekonstrukcije savskog nasipa, gdje je već u toku saniranje nasipa od Donje Gradine do Gradiške i rekonstrukcija crpnih stanica. Te zaštitu od bujica, prvenstveno bujičnih rijeka, kao što je rijeka Knežica.

Pored projekata zaštite od vremenskih nepogoda, tu je svakako i privreda Kozarske Dubice, koja je na zavidnom nivou, kada je poredimo sa ostalim opštinama Srpske.

„Mi imamo oko četiri hiljade zaposlenih u svim oblastima, a kada je u pitanju privreda nećete naći prostor nekog bivšeg preduzeća a da nije na neki način iskorišten. Imali smo razvijenu privredu prije rata, gdje je bilo oko osam hiljada zaposlenih. Sada ne možemo doći na taj nivo ali mi se možemo pohvaliti nekim granama privrede, kao što su mliječna industrija, koja zapošljava oko 300 radnika te naravno niz kooperanata iz okruženja. Pored mliječne industrije imamo razvijenu fabriku pamuka, drvnu industriju, poljoprivredu. Sve ovo kada stavite na papir imate jedan podatak koji kaže da je Dubica imala bruto prihod prošle godine oko 300 miliona maraka.“

Iako je Kozarska Dubica privredno jaka, ono što opterećuje ovu opštinu jeste njen dug, i taj deficit pritišće upravu u njenom radu. To je dug koji se akumulira i koji će teško biti sanirati. Ovaj dug često dovodi u kolaps funkcionisanje same opštinske uprave.

„Naša privreda minimalno doprinosi stanju u budžetu opštine, zato što je pretežni prihod opštine PDV i u ovakvoj raspodjeli PDV-a, privreda nema nikakav uticaj na budžet opštine. Prema ovakvom načinu raspodjele, naša opština biva zakinuta oko milion maraka godišnje. Problem sa budžetom se i dalje usložnjava i pitanje je do kada ćemo mi moći da funkcionišemo.“

Iako ova opština nema rudnih bogatstava, što bi moglo da joj pomogne u naplati koncesija, postoje primjeri dobre prakse i domaćinskog odnosa prema određenim preduzećima u državnom vlasništvu, koja mogu da predstave opštinu u pravom svjetlu i privuku dosta ljudi iz inostranstva. Takav jedan primjer je banja „Mlječanica“, koja se bavi prevencijom, dijagnostifikovanjem, bolničkim liječenjem i rehabilitacijom neuroloških oboljenja, upalnog i degenerativnog posttraumatskih, ortopedskih, ginekoloških stanja, te prečišćavanje i distribucija mineralne vode.

Mlječanica je uspjela da sanira dobar dio objekta, te da sredi poslovanje. Kako ističu u ovoj banji, cilj je da se podigne svijest svih koji posjete Bosnu i Hercegovinu da postoji ovakvo ljekovito mjesto.

Opština Kozarska Dubica kao i većina opština u Srpskoj se bori sa emigracijom stanovništva, no, njena privreda i način funkcionisanja su umnogome usmjereni na razvoj, što treba da posluži kao primjer ostalim opštinama u Republici Srpskoj.