1471 Objavljeno 10 mart 2018 Autor: Bojan Trgić

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark juče je posjetio je Gradišku u sklopu projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicjativu", gdje je između ostalog najavio da će Evropska unija uložiti maksimalan napor da ove godine počne gradnja novog mosta na rijeci Savi.

Wigemark je u sklopu posjete Gradišci obišao nekoliko loakcija, razgovarao o mnogim pitanjima sa načelnikom opštine Zoranom Adžićem, te posjetio udruženje "Most", za koje je istakao da predstavljaju pravi primjer građanskog aktivizma. Wigemark je naglasio da je cilj javnih debata o ulozi lokalnih zajednica u procesu pristupanja EU, koja je održana u Gradišci, to da predstavnici EU od ljudi iz svih sfera života saznaju više o situaciji u njihovim sredinama jer se znatan dio reformi u procesu uklađivanja sa standardima EU realizuje na lokalnom nivou. 

"Jako je važno razumjeti da proces pridruživanja Evropskoj uniji nije samo u rukama političkih lidra i birokrata koji sjede u administrativnim centrima, u Sarajevu, Banjaluci ili Mostaru ili negdje drugo. Proces evropskih integracija je nešto u čemu treba svi da učestvuju. Takođe, značajan dio reformi o kojima mi često govorimo, a koje se dešavaju paralelno sa procesima usklađivanja sa standardima  Evropske unije, sprovode se na lokalnom nivou", istakao je Wigemark.

On je takođe naglasio da je Gradiška mjesto koje se nalazi na samoj granici sa Evropskom unijom i da je pitanje gradnje mosta od strateške važnosti kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Evrospku uniju.

"Evo naredne sedmice smo planirali potpisivanje sporazuma o finansiranju mosta koji će se raditi ovdje u blizini Gradiške i svakako da će njegov izgradnja doprinjeti jačanju poslovnih i komercijanih djelatnosti, sa sobom donijeti investicije i pored toga omogućiti bolji transport."

Most u Čatrnji je, kako ističe načelnik Gradiške Zoran Adžić, životno pitanje ne samo za opštinu Gradiška nego i za Republiku Srpsku, naravno i Bosnu i Hercgovinu.

"Dobili smo uvjerenje da ćemo 13. aprila imati u Banjaluci sastanak svih nivoa Bosne i Hercegovine, hrvatskim predstavnicima i predstavnicima Evrospke investicione banke i da će se tu dogovoriti finansijska konstrukcija i očekivati je da će se krajem četvrtog mjeseca otvoriti tender za izgradnju mosta. Razgovarali smo i o izgradnji novog carinskog terminala, koji će biti najsavremeniji ne samo na prostoru Bosne i Hercegovine nego i regiona", poručuje Adžić.

Adžić i Wigemark su razgovarali o mnogim projektima, kako onim kapitalnim iz sfere energije, tako i onim razvojnim te infrastrukturnim. Konferencija je nastavljena u Kulturnom centru, gdje su građani Gradiške razmjenili, mišljenje, iskustva, prijedloge i probleme sa ambasadorom Wigemarkom.

 

Auto Janković