5725 Objavljeno 24 april 2020 Autor: Bojan Trgić

Udruženje ugostitelja Gradiška uputilo je otvoreno pismo institucijama Republike Srpske i lokalnim institucijama grada, jer, kako navode, trenutno su ni na nebu ni na zemlji. Niko još nije precizirao kada će ugostitelji početi s radom, datumi se ne naziru, a novca za servisiranje obaveza više nema. Ugostitelji smatraju da će pravilnici o kojima se spekuliše uništiti njihov biznis, jer je nemoguće raditi u takvim uslovima.

Prenosimo vam otvoreno pismo u cjelosti.

Na ječerašnjem online sastanku Udruženje ugostitelja Gradiske je raspravljalo o aktuelnoj situaciji u ugostiteljskom sektoru. Svi naši članovi redom su izrazili veliku zabrinutost zbog trenutnog stanja i vrlo neizvjesne perspektive ove privredne branše. Kao ozbiljni i odgovorni poslodavci dajemo punu podršku mjerama koje je donio krizni štab na početku pandemije, kao i preporukama da se radnici ne otpuštaju.

Međutim, trenutno stanje je takvo da je cjeli ugostitelsjki sektor na ivici totalnog kolapsa i ukoliko se ubrzo stvari ne pokrenu samo u Gradišci će više od hiljadu ljudi trajno ostati bez posla. Sva ranija dobit odavno je potrošena na razne namete i obaveze, a veliki su i gubici na zalihama robe usljed isticanja rokova.

Uz svo poštovanje prema vladi Republike Srpske, mislimo da je sad vrijeme za konkretniju pomoć i bolju komunikaciju sa nama. Voljeli bi da čujemo ne samo deklarativne podatke već i neku realnu projekciju kada ćemo moći početi s radom i pod kojim tehničko-sanitarnim uslovima.

Naime, u pojedinim medijima već kruže priče da će broj osoba za stolovima biti ograničen na dvije osobe, da će raditi samo bašte i to sa skraćenim radnim vremenom. Svako ko se imalo razumije u ugostiteljski biznis shvata da je rad u ovakvim uslovima potpuno nerentabilan, a samim tim i nemoguć.

Duboko se nadamo da će ovaj naš poziv za pomoć naići na razumijevanje nosioca izvršne vlasti, te da će se formirati radna grupa u kojoj bi učestvovali i predstavnici ugostitelja kako bi se došlo do optimalnih rješenja na zadovoljstvo svih.

Auto Janković