781 Objavljeno 25 april 2020 Autor: Micro Mreza

U Donjoj Gradini u Republici Srpskoj i u Sremskoj Mitrovici u Srbiji sutra će biti obilježeno 75 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Јasenovac i Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Obilježavanje Dana sjećanja u Donjoj Gradini biće održano uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite.

Očekuje se da obilježavanjima u Srpskoj i Srbiji prisustvuju njihovi najviši zvaničnici.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Јevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Јastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.

U Memorijalnom kompleksu Јasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Јasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Svjesni da gube rat, ustaše su likvidaciju logora Јasenovac započele 8. aprila 1945. godine.

Dan prije proboja, 21. aprila, ustaše su zatvorile ženski logor u Košutarici.

Јasenovac su probojem zapečatili iznemogli logoraši koji su u pitomo mjesto na obali Save dovedeni samo sa jednim ciljem da budu ubijeni na najzvjerskiji način.

Preživjeli logoraši sjećaju se da je u koloni, koja je pored jasenovačkih žica i zidina prolazila prema Donjoj Gradini bilo oko 900 žena, a među njima 60 djece.

/Srna/

Auto Janković