873 Objavljeno 06 maj 2020 Autor: Micro Mreza

U društvenom domu u Lužanima kod Gradiške otvorena je prva seoska biblioteka u ovom kraju. Najveće zasluge imaju veoma vrijedni mještani koji su u centru sela stvorili uslove za omladinu i djecu. Knjige za biblioteku doniralo je laktaško preduzeće ''Grafomark''.

''Dobili smo 1.022 vrijedne knjige koje su veoma interesantne za čitaoce u Lužanima. Prostor je lijepo uređen, biblioteka je funkcionalna. U našem selu ima sve više omladine koja je zainteresovana za čitanje, ali i društvene aktivnosti'', kaže Nenad Bajić, predsjednik Sportskog društva ''Lužani''.

Stanovnici Lužana izgradili su sportski centar a godinama zapuštene objekte, terene i šikare pretvorili u mjesta masovnog okupljanja za sve generacije.

Radnim akcijama te uz pomoć više donatora obnovili su društveni dom, terene za fudbal, odbojku i druge sportove, uredili obližnje šumarke, napravili parking, puteve, staze za rekretivce i bicikliste na ukupnoj površini od 7,5 dunuma.

Riječ je o opštinskom zemljištu koje koristi Mjesna zajednica Lužani.

''Poslije dugogodišnjeg tavorenja, stalnog propadanja i gašenja mnogih domaćinstava, odlaska mladih u svijet bez povratka, odlučili smo da sudbinu Lužana uzmemo u svoje ruke, da pokušamo nešto promijeniti. Nekoliko entuzijasta, vrijednih mještana koji vole svoje selo, povelo je akcije i ličnim primjerom ukazalo na put opstanka'', rekao je za Nenad Bajić, navodeći mnoge radne akcije, masovan odziv i nagle, pozitivne promene u Lužanima, gdje se stalno povećava broj stanovnika.

/Srpskainfo/

Centari civilnih inicijativa