1181 Objavljeno 08 maj 2020 Autor: Micro Mreza

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisali su sporazum o izgradnji tri kružne raskrsnice na području ovog grada, za šta će ovo javno preduzeće izdvojiti 4,1 milion KM.

Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa i koordinisanom djelovanju na aktivnostima za realizaciju tri projekta izgradnje kružnih raskrsnica potpisan je u Gradišci.

Adžić je rekao da su kružne raskrsnice veoma važne za saobraćaj u Gradišci, te da je, zahvaljujući Vladi Republike Srpske i Javnom preduzeću "Putevi Republike Srpske", potpisan sporazum o izgradnji tri kružne raskrsnice, od kojih je jedna na ulazu u grad, na magistralnom putu Gradiška-Banjaluka.

"Realizacija tog projekta i izgradnja kružne raskrsnice otvoriće Gradišku i dati novi izgled samom gradu i ulazu u njega, s druge strane biće rasterećena komunikacija sa graničnog prelaza, a isto tako napraviće dodatnu vezu sa budućim kružnim tokom obilaznice u Brestovčini", naveo je Adžić i dodao da će to značajno rasteretiti saobraćaj u gradu.

On je naglasio da su isto tako značajne investicije dvije kružne raskrsnice na području mjesne zajednice Nova Topola.

"Raskrsnica u Novoj Topoli je godinama strateški čep na regionalnom putu Srbac-Nova Topola-Kozarska Dubica i, uređenjem te raskrsnice, centar Nove Topole dobiće drugačiji izgled. Treća raskrsnica će biti na ulazu u Agroindustrijsku zonu Nova Topola, koja je jedna od najuređenijih zona u regionu i gdje trenutno 10 kompanija zapošljava oko 1.000 ljudi", izjavio je Adžić novinarima.

On je istakao da je obaveza Gradske uprave bila da izradi tehničku dokumentaciju, izda građevinsku dozvolu i riješi imovinskopravne odnose.

"Želim da se zahvalim Javnom preduzeću `Putevi Republike Srpske` i direktoru Nešiću jer su izdvojili sredstva veća od četiri miliona KM, čime će izgled Gradiške biti znatno izmijenjen", rekao je Adžić.

Nešić je naveo da je ukupna vrijednost projekata 4,1 milion KM, koji će Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" izdvojiti iz svojih sredstava.

"Naša obaveza, osim izvođenja radova i izbora najpovoljnijih ponuđača, jeste stručno-tehnički nadzor. Grad Gradiška je dostavio projekat, sad radimo reviziju i nadamo se da ćemo u narednih 15 dana raspisati javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača i pristupiti radovima", rekao je Nešić.

On je dodao da je vrijednost kružnog toka na ulazu u Gradišku 2,7 miliona KM, a dva kružna toka na magistralnom putu u Novoj Topoli 680.000 KM i 770.000 KM.

"Nakon izbora najpovoljnijeg izvođača pristupićemo radovima i vjerujemo da ćemo to završiti prije zimske sezone i na taj način ćemo obezbijediti nesmetano, brže i bezbjednije odvijanje saobraćaja u Gradišci", naglasio je Nešić.

On je napomenuo da će se prvo raditi najveći kružni tok na ulazu u grad jer je najbitniji za saobraćaj koji se odvija kroz Gradišku.

Nešić je podsjetio da je u toku rehabilitacija magistralnog puta u Čatrnji i Krušiku, koja će biti nastavljena i dalje u dogovoru sa Gradskom upravom.

/Srna/

Auto Janković