534 Objavljeno 09 maj 2020 Autor: Micro Mreza

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježja u centralnom spomen-parku u Gradišci obilježen je Dan pobjede nad fašizmom 9. maj.

U antifašističkoj borbi učestvovalo je preko 5 000 boraca sa prostora Gradiške, a njih 1552 su poginula u oružanoj borbi za goli život i slobodu svojih potomaka.

Pod fašističkim terorom, na ognjištima i u logorima smrti, od Stare Gradiške i Jasenovca do Mlake, Siska, Jastrebarskog i drugih stratišta, stradalo je više od 16.000 stanovnika, odnosno svaki četvrti stanovnik Gradiške.

U spomen-parku vijenci su položeni na centralno spomen-obilježje žrtvama Narodno-oslobodilačkog rata, biste narodnih heroja Stevana Dukića, Lepe Radić i Envera Šiljka, spomen- kosturnicu i Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godina.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić svim građanima Gradiške i Republike Srpske čestitao je 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Delegacija Socijalističke partije Gradiška položili su vijence s porukom da su kao potomci pobjednika antifašista, ponosni na djedove i očeve koji su se, uz milionske žrtve, izborili za našu budućnost. Dok je lider socijalista u Srbiji, Ivica Dačić, poručio da se ne smije dozvoliti relativizacija žrtava i događaja iz najrazornijeg sukoba u istoriji čovječanstva.

Auto Janković