Auto Janković
429 Objavljeno 15 maj 2020 Autor: Micro Mreza

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će od septembra usluga u predškolskim ustanovama biti besplatna za djecu sa poteškoćama u razvoju i onu bez roditeljskog staranja.

Trivićeva je navela da je resorno ministarstvo u saradnji sa Pedagoškim zavodom Republike Srpske u oblasti predškolskog obrazovanja uspostavilo dva programa za partnerstvo sa roditeljima, a sve radi pravilnog rasta i razvoja djece.

– S ciljem povećanja obuhvata djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, osim programa pred polazak u školu, sa lokalnim zajednicama smo razmatrali mogućnost da se u postojećim školskim objektima omogući program predškolskog vaspitanja, što će od posebnog značaja biti u mjestima u kojima djeci nisu pristupačni vrtići – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je takođe navela da će početak nove školske godine donijeti promjene u svim oblastima obrazovanja u Republici.

– Što se tiče osnovnog vaspitanja i obrazovanja radimo mnogo u tehničkim stvarima, ali i u onim suštinskim. Za početak nove školske godine donijećemo program stimulativnog okruženja, što podrazumijeva adaptaciju određenih školskih prostora – napomenula je Trivićeva.

Ona je navela i da je ove godine planirano donošenje standarda udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola.

– Smatramo da taj standard do sada nije postojao, a javlja se velika potreba da konačno definišemo šta je ono šo je primarno, koliko to i iz čega djeca treba da uče – istakla je Trivićeva.

Trivićeva je, kada je riječ o digitalizaciji, navela da će u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj biti uspostavljen sistem “Dositej” i “E-dnevnik”.

– Sa novom školskom godinom uspostavljamo platformu koja nam mijenja osnovnu paradigmu obrazovanja i učenja jer želimo da naučimo djecu kako da uče i kako da praktično primjenjuju znanje – poručila je Trivićeva.

Govoreći o srednjem obrazovanju, Trivićeva je podsjetila da je urađena revizija svih zanimanja, te da su urađeni standardi za 54 zanimanja, a trenutno se rade za još 52.

– Ovaj posao radimo u saradnji sa privrednom zajednicom jer oni delegiraju koji su to profili zanimanja za koja se djeca edukuju u srednjim školama. Upisne politike već su spremne, a upisi počinju sredinom juna – rekla je Trivićeva.

Centari civilnih inicijativa