220 Objavljeno 30 maj 2020 Autor: Micro Mreza

Odluku da otvori granične prelaze za državljane Srbije donijela je Bosna i Hercegovina.

To je rekla danas zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, u telefonskom razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Turković je obavijestila ministra Dačića da je Bosna i Hercegovina donijela odluku 28. maja da otvori granične prelaze za državljane Republike Srbije i obostrano je izraženo veliko zadovoljstvo što je omogućen uobičajen granični saobraćaj između dvije države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministri Turković i Dačić su podvukli neophodnost skore normalizacije graničnih režima u čitavom regionu, kako bi bio obezbijeđen nesmetan protok ljudi.

Dvoje ministara izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da se epidemiološka situacija izazvana pandemijom Kovida 19 popravlja i što se društveni i privredni tokovi u obe države postepeno normalizuju.

Ocijenjeno je da su saradnja i komunikacija na planu borbe protiv pandemije Kovid 19 bili dobri i konstatovano da su se, nakon poboljšanja epidemiološke situacije, stekli uslovi za rad na dodatnom produbljivanju veoma intenzivnih odnosa dvije države.

Prilika za razgovore o daljim mogućnostima saradnje mogla bi biti bilateralna posjeta ministarke Turković Srbiji, u koju je ministar Dačić tokom današnjeg razgovora pozvao, kaže se u saopštenju.

/Tanjug/