678 Objavljeno 22 jun 2020 Autor: Milkica Milojević

Za volan sjedaju mortus pijani ili pod uticajem droge, voze neispravne automobile, ne vezuju pojas, djecu prevoze na prednjem sjedištu bez sjedalica, telefoniraju ili kucakaju poruke dok voze…

Sve to su samo za tri dana pojačane kontrole utvrdili saobraćajni policajci na drumovima Republike Srpske. Da je stvar ozbiljna, pokazuje i statistika kazni: od 18. do 21. juna kontolisano je ukupno 10.823 učesnika u saobraćaju, kažnjena je više od polovina njih, saopšteno je iz MUP RS.

''U činjenju prekršaja po različitim osnovama prilikom kontrole zatečeno je njih 6.425'', navodi se u saopštenju.

Tako je kod  576 vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, a 84 vozača su privedena, jer je utvrđeno da u krvi imaju više od 1,5 promil alkohola, ili da su pod uticajem opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, Kako navode iz MUP, 19 vozača odbilo da se potvrgne testiranju na prisustvo psihoaktivnih supstanci.

Zbog nekorištenja pojasa sankcionisano je 707 lica, dok je 79 sankcionisano zbog prevoza djece na prednjem sjedištu i nekorištenja sigurnosnih sjedalica. Zbog upotrebe mobilnog telefona prilikom vožnje u saobraćaju sankcionisana su 44 vozača,

Od ukupnog broja kontrolisanih, kod 398 vozila je utvrđena tehnička neispravnost, a 2.496 vozača sankcionisano je zbog dodatno postavljenih tamnih folija na staklenim površinama vozila – navodi se u saopštenju.

Prilikom kontrola u saobraćaju, na području Policijske stanice Ugljevik, u jednom automobilu je pronađeno oko 57,7 grama droge spid i 6,4 grama marihuane.

''Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je građane da se pridržavaju pravila u saobraćaju i da vožnju prilagode uslovima puta, kako bi svoju bezbjednost i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju podigli na viši nivo'', navodi se u saopštenju, piše Srpskainfo.

Auto Janković