747 Objavljeno 28 jun 2020 Autor: Bojan Trgić

U Gradišci je povodom obilježavanja 28. godišnjice osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske srbobranske brigade, služen parastos i položeni vjenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da Gradiška ima tu specifičnost da zajedno obilježava godišnjice osnivanja dvije brigade, obzirom da je grad u kojem je nastanjena većina prijeratnog stanovništva Donjeg Vakufa – Srbobrana.

Čestitajući Dan osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade, Adžić je istakao da je obaveza svih građana Gradiške i Republike Srpske da odaju poštu i zahvalnost svima koji su poginuli za slobodu.

On je rekao da su Srbi otvoreni za sve koji žele da žive sa njima i zajedno razvijaju Gradišku i Republiku Srpsku, ali da imaju obavezu da obilježavaju značajne datume iz svoje bliže i dalje prošlosti, da bi pokazali budućim naraštajima kako se borilo za opstanak i slobodu srpskog naroda na ovim prostorima.

Laka pješadijska brigada je osnovana 12. juna 1992. godine naredbom Prvog krajiškog korpusa zbog potrebe očuvanja sjeverne granice Republike Srpske, a njen komandant je bio Boško Gvozden.  Laka pješadijska brigada Gradiška učestvovala je u „Proboju koridora”, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom Republike Srpske, i branila je preko 40 kilometara sjeverne granice na Savi. Brigada je u svom sastavu u različim periodima rata imala od 3500 do 5000 boraca, a u ratnim dejstvima poginulo je 119 boraca a 347 je ranjeno.

19. Pješadijska brigada srbobranska je osnovana takođe 12. juna. Ratani komadant 19. Srbobranske pješadijske brigade bio je Milan Vujić. 19. Srbobranska brigada je branila južne granice Republike Srpske, granicu prema Bugojnu i Travniku u dužini od 160 kilometara. U ratnim dejstvima poginulo je 325 boraca “Srbobranske brigade” madju kojima je 16 policajaca, a oko 982 borca je ranjeno.

Auto Janković