1060 Objavljeno 29 jun 2020 Autor: Micro Mreza

Na području Policijske uprave Gradiška realizovana je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, potvrđeno je za ''Micro mrežu'' iz ove uprave.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška, od 26.06.2020. do 28.06.2020. godine u vremenu od 16,00 do 02,00 časa, realizovana je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na korišćenje bezbjednosnog pojasa, sjedalica za djecu, mobilnog telefona i tehničke ispravnosti u dnevnim časovima i pojačane kontrole učesnika u saobraćaju koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili sredstava koja se na smiju upotrebljavati za vrijeme vožnje u noćnim časovima.

Tokom navedene akcije, ukupno su kontrolisana 1584 učesnika u saobraćaju, kojom prilikom je 1387 vozača i podvrgnuto testu utvrđivanja prisutva alkohola u organizmu, kojom prilikom je 61 učesnik sankcionisan zbog prisustva alkohola u organizmu.

Kod 14 vozača utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 0,01 do 0,30 g/kg, kod 22 vozača je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, kod 22 vozača je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 0,81 do 1,50 g/kg i kod 3 vozača je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu preko 1,50 g/kg, koji su i lišeni slobode. Jedan vozač je sankcionisan i lišen slobode zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga.

Tokom akcije, pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na korišćenje bezbjednosnog pojasa, sjedalica za djecu, mobilnog telefona i tehničke ispravnosti ukupno su sancionisana 93 vozača, i to 29 vozača je sankcionisano zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, 22 vozača zbog prevoza djece na prednjem sjedištu i nekorištenja sigurnosnioh sjedalica, 1 vozač zbog korištenja mobilnog telefona i 41 vozač je sankcionisan zbog tehničke neispravnosti vozila. 65 vozača je sankcionisano i po drugim osnovama.

Policijska uprava Gradiška, nastaviće sa sličnim aktivnostima i u narednom periodu, a sve sa podizanjem svijesti o bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Apelujemo na sve građane da se pridržavaju odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kako bi vlastitu bezbjednost i bezbjednost drugih građana podigli na što veći nivo.

Auto Janković