1059 Objavljeno 02 april 2018 Autor: Dejan Janković

Povodom svjetskog dana osoba sa autizmom, Udruženja roditelja djece sa autizmom „Duga“ Gradiška i Kulturni centar Gradiška organizovali su danas manifestacuju „Srcem od autizma“.

Prisutnima se obratila pomoćnik ministra u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Bosiljka Bošnjak koja je istakla je da Ministarstvo prepoznalo rad Udruženja „Duga“ i finansijski ga podržalo.

„Vlada i resorno Ministarstvo žele da skrenu pažnju javnosti na probleme sa kojima se susreću porodice koje imaju djecu sa autizmom, njima treba pomoć cijelog društva, a ne samo određenih institucija“, dodala je Bošnjak.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je ove godine u budžetu za ovo udruženje izdvojeno 10 000KM, dok je u 2017. godini taj iznos bio 4000 KM.

„Povećanje je prvenstveneno bilo potrebno zbog angažovanja logopeda, a mi smo pri kraju da sa Domom zdravlja dogovorimo da zaposle logopeda koji će raditi sa djecom oboljelom od autizma, na taj način ćemo pomoći i djeci i njihovim porodicama“, naveo je Adžić.

Predsjednik Udruženja „Duga“ Saša Kasagić da ova manifestacija do sada nije realizovana u Gradišci, kao i to da je Udruženja postiglo značajan napredak kada je riječ o radu sa djecom sa autizmom, ali i djecom koja imaju druge poteškoće u razvoju.

„Imamo logopeda i psihologa, i od nedavno trenera specijalnih sportova. Za roditelje je posebno važno da su sve usluge besplatne, jer su do sada iste morali plaćati u ustanovama u Banjaluci“ dodaje Kasagić.

Na manifestaciji „Srcem od autizma“, učestovali su Servis centar „Dajte nam šansu-Zvjezdice“ iz Banjaluke, učenici Osnovne muzičke škole „Branko Smiljanić“ iz Gradiške, djeca iz Udruženja „Duga“ i vokalni solista Nemanja Jovanović.

Pokrovitelj manifestacije bila je Opština Gradiška.

Auto Janković