Auto Janković
350 Objavljeno 17 jul 2020 Autor: Micro Mreza

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je u prvih šest mjeseci ove godine ukupan broj krivičnih djela u Srpskoj smanjen, ali da je broj ilegalnih migranata u odnosu na isti period prošle godine povećan za gotovo 70 odsto.

Govoreći o stanju ilegalnih migracija, Lukač je istakao da su policijski službenici MUP-a na teritoriji Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine evidentirali 4.986 migranata što je za 69,2 odsto više nego u prošloj godini u istom periodu.

On je podsjetio da su oni ilegalno prešli granicu i da većina nema dokumente, zbog čega je teško utvrditi njihov identitet. 

"Ukupan broj krivičnih djela smanjen je za 10,5 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, pri čemu je povećan broj njihove ukupne rasvijetljenosti", rekao je Lukač, koji je predsjedavao sjednicom proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Srpske na kojem su razmatrani izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i bezbjednosna situacija u Srpskoj u prvoj polovini godine.

Lukač je naveo da su imovinska krivična djela smanjena za 16,2 odsto, a posebno je istakao smanjenje razbojništava za 68 odsto.

On je dodao da je broj teških krađa smanjen za 21,3 odsto, krađa za 8,1 odsto, a otuđenja vozila za 65,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Broj krivičnih djela protiv života i tijela smanjen je za 23,7 odosto", istakao je Lukač.

Navodeći da je u vezi sa zloupotrebom droge broj krivičnih djela porastao za 23,9 odsto, a broj prekršajnih prijava za 6,3 odsto, Lukač je konstatovao da je to rezultat intenzivnog rada policije.

/Srna/

Centari civilnih inicijativa